Nipte meerderheid Kamer wil wietteelt reguleren

Beeld anp

De overheid moet toezicht gaan houden op de teelt van wiet. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer is inmiddels voor regulering te porren, meldt oppostiepartij D66 vandaag.

De roep om een dergelijke maatregel was er al langer. Eind vorig jaar adviseerde een commissie van zeven burgemeesters en een wethouder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de handel en verkoop van wiet en hasj kleinschalig te maken en de hele keten wettelijk te regelen.

Toch zat de politieke discussie de laatste jaren muurvast. Door de Groep Bontes/Van Klaveren, die als VNL wil meedoen aan de komende verkiezingen, is er nu voor het eerst een meerderheid, aldus Kamerlid Joram van Klaveren. Regeringspartij PvdA pleitte al langer voor regulering.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp spreekt van een doorbraak. "Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. We moeten weer gidsland worden in Europa."

Niet langer vervolgd
Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd. Net zoals nu met de verkoop van cannabis in coffeeshops. Coffeeshops klaagden al langer dat met het huidige softdrugsbeleid een groot deel van de omzet verdwijnt in het illegale circuit. De shops kunnen de softdrugs die ze verkopen namelijk niet legaal inkopen. "Afgelopen jaar hebben we voor meer dan een miljoen wiet ingekocht. Dat is wit geld dat wij 'zwartwassen'", zei directeur Wouter van Egmond van coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht begin dit jaar tegen Trouw.

Met het voorstel wil D66 een einde maken aan dit scheve gedoogbeleid. D66 wijst erop dat het huidige beleid te veel politiecapaciteit kost. Ook keren rechters zich tegen de huidige regelgeving. "Door ook de achterdeur eindelijk te regelen, lossen we dit op."

Omzet
Het is daarnaast de bedoeling dat telers belasting gaan betalen. Ook komt er een controle op de kwaliteit van cannabis, wat onder meer de gezondheidsrisico's moet beperken. Kwekerijen zonder vergunning moeten worden opgespoord en worden gesloten.

De gemiddelde omzet van de ongeveer 600 Nederlandse coffeeshops ligt ergens tussen de 1,4 en 2 miljoen per shop, bleek uit een schatting die Bureau Intraval eerder dit jaar maakte voor Trouw. Volgens het Groningse onderzoeksbureau komt de totale jaarlijkse omzet van al die coffeeshops uit op een bedrag tussen de 875 miljoen en 1,25 miljard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden