Nipte meerderheid Duitsers voor verbod hoofddoek op scholen

In diverse Europese landen is het dragen van hoofddoekjes op school of bij overheidsdiensten een steeds terugkerend discussiethema. Volgens een nieuwe enquête in Duitsland is een nipte meerderheid voor een verbod op het dragen van de hoofddoek op religieuze gronden op scholen. Het bovenstaande beeld is een archieffoto, de personen hebben geen relatie tot het verhaal. Beeld ANP
In diverse Europese landen is het dragen van hoofddoekjes op school of bij overheidsdiensten een steeds terugkerend discussiethema. Volgens een nieuwe enquête in Duitsland is een nipte meerderheid voor een verbod op het dragen van de hoofddoek op religieuze gronden op scholen. Het bovenstaande beeld is een archieffoto, de personen hebben geen relatie tot het verhaal.Beeld ANP

Een krappe meerderheid van de Duitsers vindt dat op scholen het dragen van een hoofddoek verboden moet worden. Dat blijkt uit een enquête die het Duitse persagentschap DPA heeft laten houden.

redactie internet

Volgens de enquête is 51 procent van de ondervraagden er in beginsel voor dat het dragen van een hoofddoekje uit religieuze overwegingen op scholen wordt verboden. Dertig procent is voor handhaving van de huidige situatie, dus dat het dragen van hoofddoekje op Duitse scholen toegestaan blijft. Elf procent van de ondervraagden is voor de invoering van een leeftijdsgrens, bijvoorbeeld vanaf 16 jaar, meldt het persbureau DPA.

Voor een algemeen verbod op hoofddoekjes op scholen zijn vooral ouderen en mensen met een hoger inkomen. Qua verdeling over de politieke partijen blijken aanhangers van de Groenen het minst (38 procent) te zien in een hoofddoekjesverbod op scholen. Van de christelijke CDU/CSU-stemmers blijkt 56 procent voor een verbod te zijn.

Voorstanders bij AfD
De meeste voorstanders (62 procent) van een verbod zijn, weinig verrassend, te vinden bij de rechts-populistische anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland, AfD. Die partij nam het afgelopen weekeinde een verkiezingsmanifest aan, waarin onder meer wordt gesteld dat 'islam geen onderdeel is van Duitsland'.

De enquête is in opdracht van persbureau DPA uitgevoerd door de Duitse afdeling van de internationale opiniepeiler YouGov. Volgens de peilers is de steekproef van het aantal ondervraagden representatief voor Duitsland.

Maar uit de onderzoeksgegevens blijkt volgens de Süddeutsche Zeitung ook dat maar zo'n 1,8 procent van de 2020 ondervraagden moslim was. Dat is verhoudingsgewijs aanzienlijk lager dan het aandeel moslims in Duitsland, dat volgens de statistieken ergens tussen de 3 en 5 procent ligt.

Moslims tegen verbod
Van deze 1,8 procent - 36 moslims, spraken zich er vijf uit voor een verbod, en voor 23 mag de huidige situatie in stand blijven. Zeven van hen blijken voorstander te zijn een invoering van een leeftijdsgrens voor hoofddoekdraagsters op scholen, aldus de website Süddeutsche.de.

Het dragen van een hoofddoek op religieuze gronden op Duitse scholen is op federaal niveau toegestaan. Sommige Duitse deelstaten hebben wel regels die hiervan afwijken, maar deze kunnen via een rechtbank worden aangevochten.

Elders in Europa is in een aantal landen waar grote aantallen moslims wonen, sprake van beperkingen of verboden op het dragen van hoofddoekjes op sommige scholen of in overheidsgebouwen. En in bijvoorbeeld Turkije mochten meisjes tot voor enkele jaren ook geen hoofddoekje dragen in school. Inmiddels is dat verbod door de islamitisch-conservatieve AK-partij van president Erdogan teruggedraaid. Het dragen van een hoofddoekje is nu vanaf groep 5 toegestaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden