Naschrift

Nipsey Hussle (1985-2019) zocht zijn weg naar de top op een onorthodoxe manier

Nipsey Hussle Beeld AP
Nipsey HussleBeeld AP

Hiphopartiest Nipsey Hussle werd zondag 31 maart voor zijn kledingwinkel Marathon Clothing in Los Angeles doodgeschoten. De rapper, begin dit jaar nog genomineerd voor een Grammy Award, was 33 jaar oud.

Niels Posthumus

Iemand met wie de rapper waarschijnlijk eerder op de dag ruzie had, liep rond half vier 's middags in de wijk Crenshaw op hem af en opende het vuur. De twee mannen die naast hem stonden raakten gewond. Nipsey Hussle - echte naam: Ermias Asghedom - kreeg vijf kogels in zijn lichaam en één in het hoofd. Een half uur later verklaarden de artsen hem in het ziekenhuis dood.

Er was een tijd, in de jaren negentig, dat men nauwelijks nog opkeek van een moord binnen de hiphopwereld. De bekendste slachtoffers: Tupac Shakur (1996) en The Notorious B.I.G. (1997). Maar de moord op Hussle, ruim twintig jaar later, kwam onverwacht. Ja, hij was in zijn jeugd lid geweest van de 'Rollin 60's Neighborhood Crips'-gang. En de door de politie gearresteerde verdachte is een bendelid.

Maar Asghedom had de criminaliteit allang achter zich gelaten. Hij hekelde juist regelmatig het bendegeweld in zijn wijk Crenshaw, waar hij heel zijn leven bleef wonen. De politie liet na de moord weten dat benderivaliteit dan ook geen rol speelde bij de schietpartij.

Asghedom - deels van Amerikaanse en deels van Eritrese komaf - zocht zijn weg naar de top op een onorthodoxe manier. Hij probeerde niet met één hit in één klap wereldberoemd te worden, maar bouwde vijftien jaar lang geduldig een trouwe schare fans in Los Angeles op. Nipsey Hussle (zijn artiestennaam was een variatie op de naam van de zwarte komiek Nipsey Russell) deed dat door in eigen beheer populaire mixtapes uit te brengen met titels als 'Bullets ain't got no name' en 'Crenshaw'. Die laatste bood hij in 2013 niet alleen online aan, maar ook als fysieke cassette voor 100 dollar per kopie, met een beperkte oplage van duizend stuks. Hij wilde daarmee een statement maken over de waarde van muziek. Als schilderijen voor miljoenen werden geveild, waarom zou alle muziek, ook kunst, tegenwoordig dan bijna gratis moeten zijn?

Pas begin 2018 bracht hij zijn eerste officiële studioplaat uit. Die werd bij de Grammy's meteen genomineerd voor beste rap-album van het jaar.

Crenshaw

Asghedom hield zelf grote controle over zijn zakelijke belangen en presenteerde zich naast rapper graag als selfmade zakenman. Hij stimuleerde ondernemerschap in zijn wijk en sprak vaak publiekelijk over hoe belangrijk het is dat jonge zwarte mannen als hijzelf eigendomsrecht behouden op wat zij produceren.

Asghedom investeerde zijn verdiende geld voor een groot deel in Crenshaw. Hij kocht er een restaurant en een kapperszaak, plekken waar hij de kansarme jeugd uit de buurt baantjes gaf. Hij financierde het opknappen van sportvelden en betaalde vaak begrafenissen van slachtoffers van bendegeweld. Hij zette er een training- en werkcentrum op voor ondernemende en creatieve jongeren. En ja, hij kocht er ook de kledingwinkel op de stoep waarvan hij werd doodgeschoten.

Hij werkte samen met veel bekende artiesten: Snoop Dogg, The Game, Kendrick Lamar, om er maar een paar te noemen. Samen met YG bracht hij het nummer 'FDT' ('Fuck Donald Trump') uit, een protestrap die als moderne klassieker geldt. Maar soms kwam hij ook in opspraak, begin vorig jaar bijvoorbeeld, toen hij een homofobe tekst op Instagram plaatste. Het regende na zijn dood geschokte reacties van artiesten als Rihanna, Drake en Pharrell Williams. Die laatste schreef op Twitter: "Je stond voor iets positiefs en pal voor je gemeenschap. Daardoor inspireerde je miljoenen mensen."

Asghedom laat een zoon van 2 achter, die hij kreeg met zijn vriendin Laura London. Ook had hij een dochter uit een eerdere relatie. Politiecommandant Steve Soboroff van Los Angeles liet na Asghedoms dood weten dat hij de dag erna eigenlijk een afspraak met de rapper had staan, om op diens verzoek te praten over manieren waarop hij zou kunnen helpen het bendegeweld in de stad terug te dringen.

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl. Lees meer naschriften op trouw.nl/naschrift.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden