Nipo: Fortuyn nu derde partij

DEN HAAG - De lijst-Fortuyn heeft volgens een peiling van het Nipo op dit moment een aanhang die goed is voor 27 Tweede-Kamerzetels. Fortuyn passeert in deze peiling voor het eerst de VVD als tweede partij. De VVD is met de PvdA de grote verliezer.

Van onze redactie politiek

Het Nipo peilt voor de VVD 25 zetels, 13 minder dan ze nu in de kamer bezet, en voor de PvdA 31 (min 14). Paars zou met 63 zetels (D66 houdt er 7 van de 14 over) zijn meerderheid ruimschoots kwijt zijn.

Het PvdA-kamerlid Duivesteijn, de rechterhand van lijsttrekker Melkert in de fractie, meent dat het CDA de kiezer niet langer in het ongewisse mag laten over de coalitie die het wil.

Duivesteijn zelf wil geen nieuwe coalitie met de VVD. Hij hoopt na de verkiezingen op regeringssamenwerking tussen PvdA, CDA, GroenLinks en eventueel Chris ten Unie.

,,Balkenende flirt mij te veel met Fortuyn'', zegt hij vandaag in een vraaggesprek met deze krant over de lijsttrekker van het CDA. ,,Dat bevalt mij niet. Het CDA zal klip en klaar moeten maken waar het staat.'' Over de keuze waarvoor de kiezers staan zegt Duive steijn: ,,Nederland krijgt de komende vier jaar een rechts, hard, kil politiek klimaat of een sociale regering''.

Melkert zelf heeft tot dusver geweigerd een voorkeur voor een coalitie uit te spreken.

GroenLinks-lijsttrekker Rosenmöller riep hem gisteren op dat wel te doen. ,,Wie premier wil worden, moet dat beantwoorden'', zei hij. Een 'progressief antwoord' op Fortuyn vereist volgens Rosenmöller regeringssamenwerking van zijn partij met PvdA en CDA.

Overigens peilt het Nipo voor de coalitie van Duivesteijns voorkeur thans niet meer dan 75 zetels. Het CDA blijft in de peiling constant op 29 zetels, GroenLinks verliest er 2 en komt op 9 en de ChristenUnie komt op 6 (plus 1).

Het onderzoeksinstituut hield de peiling onder bijna 3000 Nederlanders. De opmars van Fortuyn en de duikeling van PvdA en VVD hebben volgens Nipo te maken met het lijsttrekkersdebat vorige week na de gemeenteraadsverkiezingen.

Het optreden in dat debat van de lijsttrekkers Melkert (PvdA) en Dijkstal (VVD) is de afgelopen dagen allerwegen en niet in het minst in eigen kring bekritiseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden