Niod niet opgesplitst, protest heeft geholpen

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) wordt niet gesplitst in een onderzoeks- en een collectiedeel zoals eerst de bedoeling was. Het instituut verlaat op termijn wel het bekende pand aan de Amsterdamse Herengracht. De Koninklijke Nederlands Academie voor Wetenschappen (KNAW), eigenaar van onder meer het Niod, is gezwicht voor de protesten die onlangs van verschillende kanten kwamen op zijn plannen.

De KNAW wil zes geesteswetenschappelijk instituten - Niod, Meertens Instituut, Huygens Instituut, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en het Netherlands Institute for Advanced Study (Nias) - rond 2015 onderbrengen in twee gebouwen. Eén pand voor de onderzoekers en één voor de collecties. Dat zou de kosten reduceren. Samenbrengen van onderzoekers onder één dak zou de kwaliteit verhogen.

Niod-woordvoerder David Barnouw is 'blij' met de koerswijziging. Het Niod verhuist wel naar het beoogde nieuwe onderkomen, waarschijnlijk het Oost-Indisch Huis, maar mag daar blijven beschikken over zijn kerncollectie, zodat de dienstverlening aan nabestaanden en onderzoekers in stand blijft. De archieven van de andere instituten gaan naar het IISG in Amsterdam-Oost.

In de notitie die de KNAW gisteren uitbracht, staat ook dat er een kans is dat het KITLV in Leiden blijft, zoals het instituut zelf graag wil.

(trouw)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden