examenrubriek

Nine Mastenbroek (17) is optimistisch over haar examen Frans: ‘En nu naar Lissabon’

Nine Mastenbroek.Beeld -

Tijdens de eindexamens volgt Trouw leerlingen in de Amsterdamse Bijlmer en de Achterhoek. Iedere dag blikken een scholier en een bekende(re) Nederlander terug op hun examen. Het VWO deed Frans. Wijnboer en schrijver Ilja Gort moest daar vroeger weinig van hebben. 

Nine Mastenbroek (17), Het Stedelijk in Zutphen, vwo Frans

“Talen liggen mij wel. Het examen ging best oké. Er was een aantal vragen die ik lastiger vond, vooral in het begin. Maar het is wel prima gegaan. Het waren best diverse teksten, ze gingen over eten en voetbal. Dat vond ik leuk.

We hoefden niets te vertalen, maar kregen allemaal teksten met meerkeuzevragen. Zoals stellingen over de tekst, en dan moest je zeggen of iets wel of niet met iets anders overeenkomt.

Ik vind het best lastig om in te schatten wat voor cijfer ik heb gehaald... Ik denk rond de zeven. Ik sta een 7,5 gemiddeld, dus ik moet het wel heel erg verpest hebben om straks een onvoldoende te staan, haha. 

Ook mijn andere examens gingen redelijk, behalve Latijn en wiskunde B. Nu ben ik klaar, dat is heel fijn. Ik ga volgende week op vakantie met vriendinnen naar Lissabon, en daarna met mijn ouders. De rest van de vakantie ga ik werken en leuke dingen doen. Ik ben al toe­gelaten tot de studie geneeskunde in Nijmegen, dus dat is een goed vooruitzicht.”

Ilja Gort.Beeld ANP

‘Het Frans heb ik opgedaan toen ik een chateau kocht’

Ilja Gort (68), tv-maker, schrijver, wijnboer, ging in 1964 van het Stedelijk Gymnasium in Amersfoort

“Mijn examen Frans was voornamelijk non-existent. Ik volgde de lessen niet. Op het Stedelijk Gymnasium heb ik twee keer de eerste klas doorlopen. De derde keer was het welletjes, toen hebben ze me onder hoongelach van school gestuurd. Ik was in die tijd een verwoed drummer. Ik wilde eigenlijk maar één ding en dat was drummen, maar dat mocht niet in de klas.

Mijn lerares Frans was madame Dominique. Aan het begin van de les controleerde ze altijd of onze vingernagels wel schoon waren. Dan moest je je handen plat op het schoolbankje leggen. “Fransen zijn hele schone en deftige mensen”, zei ze dan. Nou, dat stond haaks op mijn hele doen en laten. De Rolling Stones kwamen op en ik wilde zo vies mogelijk zijn.

Na de eerste klas ben ik in een band gaan spelen en niet meer teruggegaan naar school. Later brachten de wijn en natuur me naar Frankrijk. Het Frans heb ik opgedaan toen ik daar een chateau kocht. De eerste periode heb ik les genomen bij de nonnen in Vught, dat ging gek genoeg heel goed. En omringd door Fransen leer je de taal snel. Fransen weigeren categorisch een andere taal te spreken. Als je dat wel doet, word je aangekeken alsof je een platgetrapte kakkerlak bent.

In de praktijk doet het er trouwens niet zo toe of je de taal goed beheerst. Ik herinner me een raar gesprek met Franse vrienden. Tegen een meisje wilde ik zeggen dat haar haar leuk zat, maar in plaats daarvan zei ik: er zit een lantaarnpaal in je oog. Ze kon erom lachen. Je body language moet vooral goed zijn en je moet hard praten. Schouders rechten, pik vooruit en keihard roepen. Dan kom je er wel.”

Lees ook de vorige aflevering in onze eindexamenrubriek en kijk ook hoe goed u de eindexamens zou doen bij de dagelijks aangevulde eindexamenquiz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden