Niks stoffigs in Tilburg

Deze zomer selecteren we voor u de betere uitjes. Ditmaal voeren we u naar het zuiden, naar Noord-Brabant. Vincent van Gogh schilderde er en designers halen er hun hart op. En het licht brandt er altijd ietsje langer dan in de rest van het land.

TEXTIELMUSEUM en DE PONT in Tilburg

Het Textielmuseum in Tilburg heeft resoluut afgerekend met het stoffige imago. Hoogtepunt is de hypermoderne weverij, waar de bezoeker doorheen mag wandelen en ziet hoe de meest exclusieve stoffen gemaakt worden. Momenteel is er een expostie te zien over de textielontwerpen van kunstenaars als Corneille, Escher en Studio Job.

Bezoek meteen De Pont, een paar straten verderop. Dit museum weet als geen ander moderne kunst aanstekelijk en toegankelijk te presenteren. In de voormalige wolspinnerij is een tentoonstelling te zien die het moderne werk van de Amerikaanse lichtkunstenaar James Turrell samenbrengt met de traditionele quiltkunst van de Amish.

undefined

Goed gevoel in Eindhoven

FEELGOODMARKET 23 augustus

Strijp-S, het oude fabrieksterrein van Philips in Eindhoven, is inmiddels het thuis van vele galeries, creatieve bedrijven, een skatebaan, winkels en restaurants. Op 23 augustus wordt er de Feelgoodmarket georganiseerd. Je kunt rondstruinen langs kraampjes met streekproducten en het werk van jonge designers, gemasseerd worden, een workshop doen, er is eten, drinken er is livemuziek. Er zijn veel activiteiten voor kinderen, meldt de organisatie.

undefined

Theater Walhalla

BOULEVARD Theater- festival Den Bosch, t/m 16 augustus

Theaterliefhebbers moeten de komende week in Den Bosch zijn, op de Boulevard. Die strekt zich uit door de hele stad, van serieuze theaters tot oude fabriekshallen en parken. Het programma is zeer divers: moderne dans van choreograaf Wim Vandekeybus, de (volgens Trouw) geheide zomerfestivalhit 'Summer of 96' van het Nationaal Toneel, straatkunstenaar The Green Man en jeugdtheater over Vincent van Gogh.

Hart van het festival is dit jaar de Tramkade, tussen de Verkadefabriek en de voormalige veevoederfabriek, waar publiek en kunstenaars elkaar treffen aan lange tafels.

undefined

Touwtrekken over het water

NEDERWETTEN - 16 augustus, terrein bij de Oude Toren.

Geen puf vanwege het warme weer? In Nederwetten hebben ze de oplossing: een touwtrekwedstrijd over het water. Iedereen mag meedoen. Alleen touwtrekverenigingen zijn uitgesloten van deelname.

undefined

Echte Trappist uit de abdij

ACHELSE KLUIS

Letterlijk op de grens met België, tussen bossen en akkers, staat de De Sint-Benedictusabdij 'Achelse Kluis'. Hier wordt de Achel Trappist gebrouwen. Het is één van de tien echte trappistenbieren: het wordt binnen de muren van een trappistenabdij gebrouwen door de monniken zelf, de brouwerij behoort tot de abdij en dat de opbrengst is bestemd voor het leven in de abdij. Op het terras van de herberg, gevestigd in de stallen van de abdij, kunt u van zo'n biertje genieten. In het klooster is ook een tentoonstelling te zien over de Eerste Wereldoorlog. Op de grens liep in die jaren de Dodendraad: een afrastering onder hoogspanning die de Duitsers hadden gespannen tussen het neutrale Nederland en het bezette België.

undefined

Touwtrekken, abdijbier en theater op de boulevard

Schilderachtig eten

DE WATERMOLEN van Opwetten

Toen Vincent van Gogh in Nuenen woonde, heeft hij de watermolen van Opwetten op doek vereeuwigd. Nu kun je in er heerlijk eten - uiteraard is er een Van Gogh-menu.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden