Niks mis met roze wijk

Beeld thinkstock

De roze wijk in Tilburg blijkt een grap, een 'statement tegen intolerantie naar de gay gemeenschap in Nederland'. Toen projectontwikkelaar Blauwhoed vanmorgen de plannen bekend maakte waren de reacties voornamelijk negatief. Maar volgens David Hamers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn die reacties overtrokken. "Afgesloten wijken zorgen niet voor extra segregatie."

De projectontwikkelaar zei te nog onderzoekenof er voldoende interesse is voor Gay Village, dat aan de noordkant van Tilburg zou moeten komen. Daar zouden homo's, biseksuelen en transgenders veilig kunnen wonen in het gezelschap van gelijkgestemden. De website van het project toont plaatjes van een bosrijke omgeving en een homostel dat op een bankje van de zon geniet. Ook wordt gedacht aan een supermarkt, kookstudio en fitnessruimte. "In Nederland zijn dit soort wijkjes vooral gericht op lifestyle", zegt Hamers, die onderzoek deed naar 'gated communities'.

Volgens Hamers zijn er meer van dit soort kleinschalige projecten, maar niet eerder waren die gericht op homo's. Hij noemt voorbeelden van golfresidences in Flevoland en binnenpleinen in Den Haag waar vooral Hindostaanse gezinnen wonen. "De marketing is gericht op een bepaalde groep, maar er kunnen ook andere mensen wonen. Ik kan me voorstellen dat Tilburg die kant opgaat." In Nederland komt het zelden voor dat wijken op slot gaan. "Als het in Tilburg wel afgesloten zou zijn, dan is dat opmerkelijk."

Toegangspoorten en patrouilles
De keus voor deze milde vormen van gated communities wordt vaak gemaakt op basis van stijl en prijs-kwaliteitverhouding. "Bewoners willen een gevoel van geborgenheid, veiligheid en zich thuis kunnen voelen. Het hoeft geen hek te zijn, ook een bouwstijl kan daarvoor zorgen."

Volgens Hamers lijdt de interactie tussen bevolkingsgroepen niet onder deze wijken omdat ze relatief klein zijn. In het buitenland is dat anders. "Op alle continenten heb je grootschalige afgesloten wijken, met toegangspoorten en patrouilles. Dan krijg je een stad in een stad, en een samenleving binnen een samenleving."

In Nederland zullen bewoners zich altijd buiten de wijken moeten begeven, voor boodschappen of werk. "Er wordt snel moord en brand geschreeuwd, maar de segregatie valt reuze mee. In theorie kan ik me de angst voor polarisatie voorstellen, maar in de praktijk zie ik dat niet gebeuren."

Debat
Wel vind Hamers dat het debat gevoerd moet worden. Tot de crisis op de woningmarkt was er een toename te zien in het aantal afgeschermde woondomeinen. "Mensen hebben de behoefte om zichzelf te differentiëren en onder 'ons soort mensen' te zijn. Je kunt jezelf afvragen of daar iets op tegen is. Die vraag moet ieder voor zichzelf beantwoorden."

Ook in normale steden zijn de verschillen tussen bevolkingsgroepen duidelijk te zien met buurten voor rijken of gezinnetjes. "In een vinexwijk-hofje kun je als bezoeker het idee hebben dat je nieuw terrein betreedt, het territorium van de bewoners. Ook dit zijn omsloten woonomgevingen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden