Niks mis met moslimclub

CDA en PvdA hebben ten onrechte twijfels over de samenstelling van het Contactorgaan Moslims. Minister Verdonk kan er gewoon mee in zee gaan. Elke insider weet dat het CMO bijna tachtig procent van de religieus georganiseerde moslims vertegenwoordigt.

Jan Slomp

Bij de voorbereiding van het CMO hebben de oprichters gekeken naar het Interkerkelijk Contact inzake Overheidszaken, maar minstens zozeer naar de Raad van Kerken. De Raad streeft naar unanimiteit om zo de kleine kerken binnenboord te houden en niet door de grote te laten domineren. Het CMO heeft dit overgenomen. Een tweede parallel met de Raad van Kerken is dat niet alle Nederlandse kerken lid zijn. Kleine kerken als de christelijke gereformeerde en vrijgemaakte ontbreken. Zij mogen van de Raad wel lid zijn, maar ze willen het zelf niet. Ze zijn wel lid van het CIO. De Nederlandse moslimraad, die uit het CMO stapte omdat het te orthodox zou zijn, wil zijn zelfstandigheid niet verliezen binnen het grotere geheel van het CMO. Wie blijven er verder buiten? Om te beginnen de Ahmadiyya beweging. De grootste stroming binnen deze beweging ziet haar oprichter Mirza Ghulam Ahmad als profeet. Dit is volgens zowel de soennieten als de sjiieten strijdig met de belijdenis dat Mohammed de laatste profeet is. Ahmadi's mogen daarom niet deelnemen aan de pelgrimage naar Mekka. De Ahmadiyyabeweging heeft binnen de moslimwereld een plaats vergelijkbaar met die van de Jehova's getuigen tegenover de kerken. Samenwerking tussen kerken en Jehova's getuigen is niet mogelijk. Bij de alevieten is dat ook zo. Zij worden meer door rivaliteit dan door samenwerking met anderen gekenmerkt.

Waarom stelt de regering eisen aan moslimorganisaties die niet aan kerken worden opgelegd? Subsidie hoeft het CMO voor de eigen organisatie niet te krijgen. Die krijgt de Raad van Kerken ook niet, vanwege de scheiding van kerk en staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden