Niks mis met een vegaschnitzel

Wat zit er in een worst of in een saucijzenbroodje? Welk vlees zit erin? En hoeveel? De vraag is relevant nu twee VVD-Kamerleden een taalkundige zuivering willen doorvoeren in het schap van de vleesvervangers. Een vegetarische schnitzel of vega-curryworst? Dat kan niet, zeggen de Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs de Duitse CSU-minister Christian Schmidt na. Want een curryworst of een schnitzel zijn natuurlijk gemaakt van vlees, redeneren zij. Vega-producenten profiteren van de reputatie van slagers, vleesverwerkers en boeren. En het is dus tijd, meent de VVD, om dat voor eens en voor altijd goed te regelen: met een verbod, zoals in Duitsland is voorgesteld.

Het is goed dat Kamerleden ten strijde trekken tegen misleiding van consumenten. Maar de moderne productiemethoden van vlees zijn weinig vrolijk makend, zo groot is de impact daarvan op mens, dier en wereld. Ook daarover horen politici zich druk te maken. Mag het dus wat minder, met al dat vlees?

Daarom is het toe te juichen dat alternatieven voor vlees worden ontwikkeld. En omdat die ook aan de man moeten worden gebracht, is het logisch daarbij aan te haken bij de culinaire gewoonten van de consument: er is dus niks mis met een groenteburger of vegaschnitzel. Echte vleesfanaten weten bovendien best waar ze aan hun trekken kunnen komen. En dat is niet bij de Vegetarische Slager.

Wie zich echt druk maakt over consumentenbedrog kan eigenlijk niet om de vleessector zelf heen. Gehakt bijvoorbeeld bevat altijd veel meer vocht dan je verwacht. En de vleesinhoud van vooral samengestelde producten zoals worsten en saucijzenbroodjes, maar ook frikadellen of kroketten, is vaak anders dan consumenten denken. De praktijk is dat duur vlees waar mogelijk wordt vervangen door goedkoper. Alleen wie de ingrediëntenlijst kan ontcijferen, komt daar achter. Er ligt, kortom, veel illusie in de vleesschappen.

Dat is niet alleen een probleem van de vleessector, maar van veel supermarktproducten. Vruchtensappen zijn vaak niet zo puur als beloofd, de kaas van diepvriespizza's bevat plantaardige olie en veel broodbeleg staat bol van de smaakmakers, suikers en vetten. Wie zich dus waagt aan een rondje taalzuivering, is in de supermarkt voorlopig nog niet klaar.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden