Nikab landelijk verbieden? Britten zijn nog niet overtuigd

Moslima's bij een protest tegen secularisme in januari 2004 in Londen. Beeld afp
Moslima's bij een protest tegen secularisme in januari 2004 in Londen.Beeld afp

Britse vrouwen hoeven hun nikab niet direct af te doen als ze voor de rechter komen. Een rechtbank in Londen koos maandag voor de middenweg: tijdens het getuigen moet haar gelaat zichtbaar zijn, maar verder mag ze bedekt blijven. Voor een algemeen, landelijk verbod lijkt nog weinig animo.

De nikab is in islamitische kringen niet 'algemeen verplicht', oordeelde rechter Peter Murphy maandag in een zaak over een 22-jarige Londense moslima. De vrouw was aangeklaagd omdat ze tijdens een eerdere rechtszaak had geweigerd om haar gewaad af te doen.

Het dragen van de nikab, die alleen de ogen niet bedekt, is wat Murphy betreft een kwestie van 'persoonlijke keuze'. Ze kan niet claimen dat ze hem altijd aan mag houden, maar haar kledingkeuze moet wel worden 'gerespecteerd als een manifestatie van religie of geloofsovertuiging'.

Krijgt het Franse model navolging?
De uitspraak riep bij politici en in de media direct de vraag op waarom de Britse wet niets zegt over het dragen van gezichtsbedekkende kleding in de publieke ruimte. Moet het parlement zich niet eens buigen over een algemeen verbod op nikabs en boerka's? De Britten zouden in de voetsporen kunnen treden van de Belgen en de Fransen; zij hebben het verbod al ingevoerd.

Conservatief parlementslid Sarah Wollaston ziet wel iets in zo'n 'boerkaverbod'. In The Daily Telegraph bepleitte ze maandag dat de Britse overheid met 'duidelijk landelijk beleid' moet komen. De nikaab is een 'onzichtbaarheidskleed', vindt Wollaston. 'Vrouwen moet duidelijk worden gemaakt dat de boerka geen symbool is van bevrijding maar van repressie en segregatie.' Wat haar betreft is het tijd voor een bescheiden feministisch reveil.

Cameron: geen landelijk verbod
Wollastons betoog vindt binnen haar partij nog weinig weerklank. Een woordvoerder van premier Cameron, een partijgenoot, heeft inmiddels aangegeven dat overheidsinstellingen, instituten en scholen wat de regering betreft vrij zijn om een eigen 'boerkaverbod' in te voeren. In een landelijk verbod ziet Cameron echter geen heil. Ook oppositieleider Nick Clegg is tegen.

'We moeten erg voorzichtig zijn met het opleggen van religieuze gelijkvormigheid', vindt ook Camerons binnenlandminister Jeremy Browne. 'Onze samenleving heeft de vrijheid van meningsuiting altijd hoog in het vaandel gehad.' Browne ziet wel heil in een landelijk debat. 'Daar leent dit onderwerp zich goed voor', stelt hij The Telegraph.

De samenleving mag zich volgens hem wel afvragen of ze zich afzijdig moet houden als meisjes worden verplicht om een bedekkende hoofddoek te dragen. Als het gaat om het kopen van alcohol, roken en trouwen stelt de overheid immers ook een morele norm.

'Nikaab is geen gevaar voor de veiligheid'
Ook in de Britse kranten overheerst terughoudendheid. The Telegraph spreekt zich in zijn hoofdredactioneel commentaar uit tegen het Franse model. 'Mensen moeten in principe kunnen dragen wat ze willen', vindt de krant. 'Maar alleen als het een oprechte geloofsuiting is en niet is opgedrongen door de familie of de omgeving.'

Guardian-columnist Simon Jenkins kan zich vinden in het beleid van de premier: als scholen of instellingen het dragen van een boerka of nikab willen verbieden, moeten ze dat doen. Maar een landelijk verbod gaat hem veel te ver. 'Sommige mensen vinden het misschien griezelig om een totaal bedekt persoon op straat voorbij te zien komen', wikt hij. 'En soms is er sprake van een veiligheidsrisico. Maar het is nauwelijks wijdverbreid of een gevaar voor de samenleving.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden