'Nijs vergeet dat universiteiten al goed zijn'

,,We hebben al topuniversiteiten”, zegt Yvonne van Rooy, collegevoorzitter van de internationaal hoog aangeschreven Universiteit Utrecht. ,,Waaronder de onze, dat durf ik gerust hardop te zeggen.”

In de meest recente wereldwijde ranglijst van de Shanghai Jiao Tong University in China staat Utrecht op de veertigste plaats. In Europa zijn zes universiteiten, waaronder vier Engelse, die hoger scoren. Van Rooy: ,,Dat is toch een fantastische prestatie. Daar moeten we trots op zijn.”

De collegevoorzitter was ooit staatssecretaris en werd zelfs genoemdals opvolger van toenmalig CDA-leider Lubbers. Via de Tilburgse universiteit kwam ze aan het roer in Utrecht. Vanuit die functie vindt ze het jammer dat staatssecretaris Nijs in haar Hoger Onderwijs-en Onderzoeksplan (HOOP) - waar de Tweede Kamer gisteren over sprak - weinig aandacht heeft voor 'het goede' dat het Nederlands hoger onderwijs biedt. ,,Zo vergeten we nog dat we in de voorhoede zitten.”

Van Rooy vindt het niet zo makkelijk om uit te leggen wat een universiteit een topuniversiteit maakt, maar weet wel waarom Utrecht bij de top behoort. Het belangrijkste is, meent zij, dat het aanwezige talent wordt gemotiveerd en de ruimte krijgt om zich verder te ontwikkelen. Utrecht scoort goed op stimuleringsprogramma's waarbij onderzoekstalenten een nieuwe, eigen onderzoekslijn kunnen ontwikkelen.

Het moet voor de eerlijkheid wel worden gezegd dat Utrecht een 'klassieke' universiteit is, met bijna alle vakgebieden. Dat maakt het makkelijker om hoog te scoren in ranglijsten. ,,Door de breedte van onze universiteit kunnen wij ook een interdisciplinair klimaat creëren”, zegt Van Rooy. Wetenschappers van verschillendevakgebieden die met elkaar samenwerken, leren veel van elkaar.” Als voorbeeld noemt zij het biomedisch centrum waarin onderzoekers van de faculteiten geneeskunde, diergeneeskunde, biologie, scheikunde en farmacie werkzaam zijn. Dat trekt getalenteerde mensen aan.

Van Rooy wenst dat de overheid het voor buitenlandse studenten makkelijker gaat maken om Nederland in te komen. ,,Zolang het ministerie op onderwijs blijft bezuinigen, is het voor ons sowieso moeilijk om nóg beter te worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden