Nijpend tekort aan huurwoningen in vrije sector

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Er is dringend behoefte aan meer huurwoningen in de vrije sector. Vooral in de grote steden is een nijpend tekort in het zogeheten 'middensegment', schrijven makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM) in een nieuw rapport over de woningmarkt.

Vanwege striktere regelgeving bij de toewijzing van sociale huurwoningen en maatregelen om de doorstroom op de huurmarkt te bevorderen, zijn steeds meer huishoudens aangewezen op de vrije sector. Daarnaast gelden voor het kopen van een huis strengere regels, waardoor de druk op de vrije sector toeneemt.

De gemiddelde huurprijs in de vrije sector is in een jaar tijd met 5,9 procent gestegen, naar 9,95 euro per vierkante meter. Wel zijn de verschillen per regio aanzienlijk. Prijzen in Noord-Holland stegen vooral als gevolg van de oververhitting op de woningmarkt in Amsterdam op jaarbasis gemiddeld met 13 procent. Maar in Zuid-Holland zijn de prijzen juist met bijna 4 procent gedaald.

Het aantal woningen in de vrije sector is bovendien extreem schaars. Van alle woningen die Nederland telt behoort slechts 5,4 procent tot de vrije sector, berekende vastgoedbeleggingsadviseur Capital Value. Binnen die sector slagen jaarlijks 12.000 huishoudens er niet in een geschikte woning te vinden.

Betere afspraken
Volgens NVM en VGM moeten het Rijk, gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen betere afspraken maken over hoe ze het aanbod van huurwoningen in de vrije sector beter kunnen afstemmen op de behoefte.

"Het is voor een goed functionerende woningmarkt essentieel dat er vrije sector huurwoningen aan de totale woningvoorraad worden toegevoegd", zegt VGM-voorzitter Eric Verwey in een persverklaring. "Maatregelen die getroffen moeten worden zijn onder meer het toewijzen van bouwlocaties voor vrije sector huurwoningen, in woningbouwplannen een substantieel aandeel vrije sector huurwoningen opnemen en het stimuleren van de verkoop van duurdere corporatiewoningen."

Hoe komt het dat het aantal woningen in de vrije sector zo schaars is? Lees hier het artikel 'Waarom huren vrijwel onmogelijk blijft'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden