Nijpels heeft grote kans op benoeming tot commissaris van koningin Gelderland

DEN HAAG - VVD-politicus Ed Nijpels gooit hoge ogen voor een benoeming als commissaris van de koningin in Gelderland. Een meerderheid van de provinciale vertrouwenscommissie wil de voormalig minister van Vrom en voormalig burgemeester van Breda als opvolger van Jan Terlouw (D66).

MARLEEN BARTH; ANITA LOWENHARDT

De voorkeur van de Gelderse vertrouwenscommissie gaat ten koste van oud-VVD-voorzitter en voormalig voorzitter van MKB-Nederland Jan Kamminga, die ook in de race is voor de post. Nijpels geldt als een bestuurlijk zwaargewicht. Ook zijn milieu-achtergrond wordt in Gelderland als een pre gezien. Nijpels is, naast zijn huidige dagelijks werk als president-directeur van Arbodienst Zeven Provinciën, ook voorzitter van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds.

Nu de voordracht vanuit Gelderland er ligt, is de beurt aan VVD-minister van binnenlandse zaken Dijkstal. Het kabinet beslist binnen twee weken over de opvolging van Terlouw, die per 1 december met pensioen gaat.

Dat Gelderland weer een VVD-commissaris krijgt, is onderdeel van een afspraak in de paarse coalitie over een herverdeling van provinciale benoemingen. Uiteindelijk krijgt D66 er daardoor een post bij (Flevoland en Utrecht) ten koste van het CDA (raakt Utrecht kwijt).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden