Nijpels gebeten hond bij Feyenoord-fans

BREDA - Anderhalf uur voordat de KNVB-bekerwedstrijd NAC-Feyenoord begint, heeft de Bredase burgemeester, Ed Nijpels, er net een bezoek aan het stadion op zitten. Rustig stapt hij naar zijn auto. Mis dus, woedende Feyenoord-aanhangers tillen de burgemeester van de grond, willen hem 'jonassen' en dreigen met een pak slaag.

De mobiele eenheid grijpt hard in en bevrijdt Nijpels uit zijn benarde positie. Hij rent nu naar zijn auto en krijgt als toetje nog wat stenen nagegooid. De burgemeester is de gebeten hond bij die Rotterdammers, die de afgelopen weken vergeefs probeerden een kaartje te bemachtigen voor het bekerduel, waarvan de winnaar zich vrijwel zeker verzekerd weet van Europees voetbal.

Dat de Feyenoord-fans maar tien procent van de in totaal 11 000 toegangsbewijzen kregen toegewezen, is hen een doorn in het oog. Zo'n duizend van een kaartje verstoken gebleven aanhangers hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn op de bonnefooi naar Breda afgereisd. En hoewel de ruim 200 agenten elk dreigend incident keihard in de kiem smoren, is er voor deze raddraaiers zowaar een vleugje begrip. “Het is natuurlijk ook idioot”, vindt een politieman in burger. “Zo'n grote aanhang kun je niet met duizend kaarten afschepen. De afgelopen twee jaar heeft Breda alleen maar lol beleefd met NAC, maar nu, bij deze wedstrijd heb je te maken met een harde doelgroep. Mensen die hun leven lang nooit een duel van Feyenoord hebben gemist, staan nu met lege handen.”

Al vanaf een uur of drie 's middags is het onrustig in het centrum van Breda. Op de Grote Markt zijn er incidenten, als Feyenoord-supporters winkeliers provoceren en vernielingen plegen. Er wordt met stenen gegooid en de mobiele eenheid drijft de supporters zover mogelijk uit de binnenstad.

De veronderstelling dat het voetbalvandalisme zijn langste tijd heeft gehad, rammelt in de Brabantse stad aan alle kanten. Meisjes en jonge vrouwen krijgen schuttingtaal naar het hoofd geslingerd, allochtonen voor 'apen' uitgemaakt, en een invalide man te kijk gezet. De daders zijn jonge knapen van 15, 16 jaar. Ze geven een vrouw, die haar hond uitlaat, verbaal van katoen en een van hen probeert het dier een schop te geven.

De politiemensen reageren nauwelijks. Het is het bekende tafereel van uitdagen en beheersen. Maar als de schare rond half zes het NAC-stadion nadert, neemt de nervositeit toe. Zonder kaartje lijken de hooligans nog gevaarlijker dan met. “Wat kan ons het verrotten als ze ons oppakken”, geeft een van hen de toon aan. “We kunnen er toch niet in.” Een ander is daarvan lang niet overtuigd. “Er niet in? Nou, dan verbouwen we dat stadion toch.” Als blijkt dat de voornaamste toegangsweg naar de piste, de Beatrixstraat, voor iedereen is afgesloten, worden listen beraamd. Langs de achterzijde hollen supporters door tuinen en brandgangen van woningen om alsnog bij de zwakke plek in het NAC-stadion te komen. De politie treedt genadeloos op. Er vallen klappen en gewonden. Aanhoudingen daarentegen zijn er nauwelijks.

Kort nadat burgemeester Nijpels zijn deel heeft gekregen, rukken de supporters via een parkje op naar dat deel van het stadion, waar hun vrienden-met-kaartjes al de tribune zijn opgeklauterd. De paar agenten die op deze plek op een relatief rustige avond hadden gerekend, schrikken zich naar. Er wordt geprobeerd de hekken rond het stadion te slopen, en al gauw slagen zo'n honderd supporters erin om illegaal op het staanvak te komen. Als de mobiele eenheid aankomt, is het tij binnen de vesting niet te keren, daar buiten maar net. De enige toegangspoort voor die Feyenoordaanhang, die over een kaartje beschikt, wordt een half uur lang hermetisch afgesloten. Wat volgt is woede, onmacht.

Op het staanvak loopt het dan volledig uit de hand. NAC- en Feyenoord- supporters gaan met elkaar op de vuist. Van alle kanten hollen agenten toe om een buffer tussen beide partijen te vormen. Een politieman met de wapenstok in de hand begrijpt er niets meer van. “Dat noemen ze voetbal. Ik noem het waanzin.”

Een stukje verderop beklaagt zich een al wat oudere Feyenoord-fan, hij loopt al tegen de vijftig, over de gang van zaken. “Kijk”, zegt hij met een geel briefje in zijn hand tegen een agent. “Ik heb een bon in de trein gehad omdat ik geen kaartje had gekocht. Nou en? Ik heb dat expres niet gedaan. Geen kaartje voor Feyenoord, dan ook geen kaartje voor de trein. Terug zal ik weer wel een prent krijgen. Ze mogen me ook oppakken. Als ik morgenochtend maar weer thuis ben, zei m'n vrouw.”

Als Feyenoord de 0-3 winst viert en NAC de wonden likt, maakt politiewoordvoerder Rien van Kuik de balans op. Tot het laatste fluitsignaal zijn negen aanhoudingen verricht, zegt hij.

Het aantal gewonden, de meesten licht van aard, is dan nog onbekend. De aangehouden verdachten hebben keurig de in het kader van het lik-op-stuk-beleid opgelegde boete betaald. Want geld hadden de Rotterdammers ditmaal bij zich. Voor de zwarte markt, waar 350 gulden voor een kaartje werd betaald, maar die ditmaal dun was bezaaid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden