Nijmegenaren sterkste in debatkampioenschap

Winnaars Wouter Geurts (l), captain Nadir Koudsi (m) en Thom Wetzer (r) van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. (Yoav Magid Fotografie)

Het Stedelijk Gymnasium Nijmegen won afgelopen zaterdag het NK Debatteren voor scholieren. De organisatoren willen dat het debat een vaste lesmethode in het voortgezet én basisonderwijs wordt.

"Hear, hear", galmt het door de volgepakte Hooglandse Kerk in Leiden. Het Stedelijk Gymnasium Nijmegen heeft in de finale van het NK Debatteren voor Scholieren volgens het publiek een goed argument naar voren gebracht. De drie tegenstanders van scholengemeenschap Twickel uit Hengelo kunnen op minder bijval rekenen. Een gewaagde opmerking over de Tweede Wereldoorlog valt niet goed. "Shame", loeien enkele honderden scholieren. Het is dan ook geen verrassing als de jury de Nijmegenaren even later uitroept tot 'Nederlands Kampioen Debatteren 2008'.

Afgelopen zaterdagochtend stonden de latere winnaars Thom Wetzer (16), Wouter Geurts (17) en captain Nadir Koudsi (17) om 6 uur op om als een van de 34 scholen in Leiden voor de winst te gaan. In vier ronden wist het team, gesteund door meegereisde klasgenoten, door te dringen tot de finale. Elke ronde hoorden ze een kwartier van tevoren welke van de zeven voorbereide stellingen ze moesten verdedigen of aanvallen.

Favoriet voelden ze zich niet, zegt Thom. "Maar op een gegeven moment merk je wel dat het goed gaat. Andere teams zeggen dan ook: 'Oh nee, we moeten tegen het Stedelijk!'" Een goede voorbereiding en veel steun vanuit de school noemen de drie als sleutel tot hun succes. Wouter: "We hebben het met een groep van twintig man gedaan. Iedereen heeft buiten de lessen om geholpen met het verzamelen van achtergrondinformatie over de onderwerpen."

Maar het NK Debatteren is niet alleen een leuk extraatje voor enthousiaste leerlingen, vindt directeur Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut, de organisator van het toernooi. Hij hoopt dat het debat als vaste methode in het voortgezet en zelfs het basisonderwijs gebruikt gaat worden. "Zeker tegenwoordig is het erg belangrijk dat kinderen zich goed leren presenteren", aldus Van Grieken. "Ook krijg je doordat je soms voor en soms tegen een stelling moet zijn respect voor andere meningen."

Van Grieken hoopt de extra tijd die dit de leraar gaat kosten zo klein mogelijk te maken. "Nu is het nog behoorlijk bewerkelijk; als docent moet je de stof zelf omzetten zodat erover gedebatteerd kan worden." Daarom is zijn organisatie bezig met het ontwikkelen van een lesmethode.

Hoewel de winnaars van het debattoernooi uiteraard ook de voordelen van het debatteren inzien, weten ze niet of het geschikt is voor iedere school. "Het ligt eraan hoe de school ertegenover staat", denkt Wouter. Thom valt hem bij: "Wij kregen de laatste twee weken vrijaf als we tijd nodig hadden. Een andere team op het toernooi had dat niet. Die waren heel goed, maar konden zich door tijdgebrek niet goed voorbereiden."

Captain Nadir Koudsi van het triomferende Stedelijk Gymnasium Nijmegen. (Yoav Magid Fotografie)
Captain Annelou Veen van scholengemeenschap Twickel houdt haar slotwoord. (Yoav Magid Fotografie)
Het team van scholengemeenschap Twickel uit Hengelo werd tweede. (Yoav Magid Fotografie)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden