Nijmegen vult tijdcapsule. Maar wie opent hem?

Een replica van de Westinghouse capsule uit 1939Beeld Wikimedia Commons

Een boodschap achterlaten voor toekomstige generaties? Stop iets in een tijdcapsule en afwachten maar. In Nijmegen hebben ze vanmiddag zo'n capsule in het beton van de nieuwe Verlengde Waalbrug gegoten. Nu maar hopen dat ze die ooit nog terugvinden.

Een shirt van voetbalclub NEC, een Nijmeegs woordenboek, een kindertekening, een stuk steenkool, een exemplaar van De Gelderlander en een foto van de Nijmeegse skyline. Deze voorwerpen gingen voor onbepaalde tijd de capsule in. Een vakjury ging over vijf van de items, de rest van de objecten werd via internetstemmen gekozen en moeten Nijmegen anno 2014 reflecteren.

Want Nijmegen verandert in rap tempo. Er worden nieuwe bruggen en geulen aangelegd. 'Het toekomstige beeld van de stad wordt nu bepaald, misschien wel voor de komende eeuwen,' vertelt Hugo Maassen van de gemeente Nijmegen. 'We willen daarom iets meegeven uit de tijd waarin die verandering heeft plaatsgevonden.'

Wanneer de tijdcapsule weer opengemaakt wordt, is onduidelijk. 'Voor de capsule is een uitsparing gemaakt, zo groot als een verhuisdoos. Er komt geen luikje in de brug maar de capsule wordt in beton gegoten,' aldus Maassen. 'Wanneer de capsule weer tevoorschijn komt? Dat is aan de toekomst.'

Kwijt
Goede kans dat hij over een paar jaar alweer vergeten is. Er bestaat een International Time Capsule Society, en die schat dat er wereldwijd minstens 10.000 capsules zijn. Blijkbaar is de aandrang om iets mee te geven aan volgende generaties erg groot. De aandrang om iets terug te zoeken van vorige generaties is kleiner. De meeste capsules zijn namelijk kwijt. Gestolen, of simpelweg vergeten waar ze liggen. Het gevolg: veel capsules zijn omgeven met mysterie.

Een overzicht van opvallende tijdcapsules.

Crypt of Civilization
Moeder aller tijdcapsules is de Crypt of Civilization. Initiatiefnemer Thornwell Jacobson liet zich inspireren door Egyptische graven, waardoor er nu een hele kamer van zes bij drie meter in het Amerikaanse Georgia wacht om geopend te worden. Dat wachten duurt nog even. Pas in 8113 mag hij open. Opvallend: zuurstof is vervangen door stikstof om oxydatie van de opgeslagen items te voorkomen.

Westinghouse Capsule
Voor de Wereldtentoonstellingen van 1939 en 1964 in New York heeft het bedrijf Westinghouse, bekend als producent van kernreactoren, twee kogelvormige en bijzonder stevige capsules gemaakt. Die liggen nu zo'n vijftien meter onder de grond. In 1939 zijn ook berichten van Albert Einstein, Robert Andrews Millikan en Thomas Mann te toekomst in gegaan.

Omstanders bekijken de Westinghouse capsule voor hij de grond in gaatBeeld Wikimedia Commons

Burbank Time Capsule
In 1959 werd een capsule ingebouwd in de Magnolia Boulevard Bridge in Burbank, een stadje in Californië, met de bedoeling dat die 50 jaar later opgemaakt zou worden. Dat werd vergeten, totdat een lokale historicus een krantenartikel vond uit 1959. Nog net op tijd wisten ze de capsule te openen, met daarin een fotoserie van de stad en voorspellingen hoe de stad er in 2009 uit zou zien. Kenneth E. Norwood voorspelde destijds dat de stad gebruik zou maken van ondergrondse atoomenergie en elektriciteit zou via golven getransporteerd worden.

Tweehonderdjarig bestaan Amerika
Een mysterieuze verdwijning uit 1976. President Gerald Ford zou bij de viering van de tweehonderdste verjaardag van de Verenigde Staten een koker sluiten met daarin de handtekeningen van maar liefst 22 miljoen Amerikanen. Dat de capsule op een onbewaakt moment uit een treinwagon werd gestolen, deed de feestvreugde geen goed.

De Helium pilaren
In 1968 werden in Amarillo (Texas) vier capsules ingebouwd in om het honderdjarig bestaan van het gas helium te vieren. De tijdcapsules mochten over respectievelijk 25, 50, 100 en 1000 jaar geopend worden. In de 1000-jaar capsule zit een bankboekje van een spaarrekening met 10 dollar. Tel daarbij de rente op en in het jaar 2968 staan er vele miljoenen dollars op de rekening.

Nederlandse capsules
Ook in Nederland liggen een aantal capsules. In het graf van Michiel de Ruyter in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is een koker verborgen. Helaas, de instructies zeggen dat die nooit geopend mag worden. Op de Dom in Utrecht lag sinds 1959 een koker met daarin voorspellingen over de luchtvaart te wachten. Wederom helaas, de capsule bleek vlak voor opening in 2000 gestolen te zijn.

In 1891 plaatste een 10-jarige Wilhelmina een steen in Rotterdam met daarachter verborgen kokers. De steen en de capsules raakten in de vergetelheid. Toen de steen in 1976 verplaatst werd, kwamen ze plots weer tevoorschijn. Nadat de steen jaren onder het stof lag, werd hij in 2013 opnieuw in de kade van de Maasoever gezet, met daarin een nieuwe capsule met duizend vragen van burgers aan de toekomst.

Het graf van Michiel de Ruyter in De Nieuwe KerkBeeld anp

Tijdcapsules in de ruimte
Niet alleen toekomstige generaties, maar ook aliens zouden geïnteresseerd zijn in leven op aarde, zo is de gedachte. Er gingen al capsules mee de ruimte in met de Apollo 11, de Lageos satelliet en Pioneer 11 en 12. De Voyager kreeg een gouden plaat mee, met daarbij instructies en een naald zodat buitenaardse wezens de plaat zou kunnen afspelen. De aliens kunnen geluiden van de aarde horen: natuurgeluiden, groeten in verschillende talen, maar ook muziek van Bach.

Het nieuwste ruimteproject heet KEO. De satelliet die de ruimte ingestuurd gaat worden zou over 50.000 jaar weer op aarde terecht moeten komen. Wat gaat er mee? Een diamant met daarin menselijk DNA, een database met hedendaagse kennis en zo veel mogelijk berichten van burgers.

Mail jezelf in 2035
Zelf ook een boodschap meegeven aan de toekomst maar is het graven van een gat in de grond je toch te veel werk? Op de site futureme.org kun je een email sturen naar je toekomstige zelf en zelf de datum kiezen wanneer het in je inbox verschijnt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden