Nijmegen overweegt woning op afkomst

Het Nijmeegse debat over de tweedeling in witte en zwarte wijken kent geen taboes. De stad denkt serieus na over toedeling van woningen op etnische afkomst.

Wethouder Paul Depla (PvdA) houdt wel een forse slag om de arm. Het is nog lang niet zeker dat Nijmegen de huidskleur als criterium gaat inzetten bij de verdeling van huurhuizen. ,,De uitkomst mag van mij ook zijn: we willen het niet. Als alles maar is besproken en duidelijk is gemaakt waarom we daarvoor kiezen''.

De gedachte om woningzoekenden te screenen op kleur is niet afkomstig van het college van b. en w., benadrukt Depla, maar van een onderzoeksbureau dat de woningverdeling in de stad in kaart heeft gebracht. ,,Daaruit blijkt dat we echt iets moeten doen om te zorgen dat Nijmegen een ongedeelde stad blijft. We willen niet dat de mensen over 20 jaar zeggen: had dat linkse college toen maar maatregelen durven nemen.

Net als de meeste steden kampt Nijmegen met een onevenredige verdeling. ,,En het gaat vrij hard, zegt Depla. ,,Er zijn witte wijken en buurten die weinig geliefd zijn. Daar doen zich problemen voor als gevolg van armoede, schulden en gebrekkige voorzieningen, niet vanwege het feit dat er allochtonen wonen. We doen er al veel aan, door voorzieningen naar die wijken te brengen, woningen te renoveren en nieuwe huizen te bouwen, en dan zie je de instroom weer toenemen.''

,,Met de corporaties zijn we voortdurend in gesprek over een gespreid aanbod van goedkope huurwoningen in de hele stad. De derde component is de toedeling van huurwoningen. Dat kun je sturen, bijvoorbeeld door naar het inkomen te kijken, de wachttijd verschillend te wegen of iemands achtergrond te laten meewegen.

Of het zover komt dat Nijmegen grenzen stelt aan allochtone of juist autochtone huurders in bepaalde wijken, hangt af van de discussie die de gemeente voert met bewoners, woningcorporaties en uiteindelijk de gemeenteraad. Maar wethouder Depla sluit niks uit. ,,Voor we een besluit nemen, moeten we het hebben over de wenselijkheid en de effectiviteit. En er zitten ook juridische haken en ogen aan. Het moet een tijdelijke maatregel zijn en nooit algemeen beleid voor de hele stad; je praat over bepaalde buurten en complexen. Neem de Meijhorst in de wijk Dukenburg, waar zo'n 30 procent van de bewoners van allochtone afkomst is. Dat is het dubbele van het stedelijk gemiddelde, dat valt dus wel mee. Maar in sommige complexen loopt de verkleuring op tot 78 procent. Daar zou je tijdelijk een stop op allochtone huurders kunnen zetten. Maar die moeten dan wel elders terecht kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden