Weblog

Nijmegen krijgt eerste zonnevolkstuintjes

Een eerder project van 4NewEnergy in Nijmegen, 92 panelen op wijkcentrum Hatert. Beeld 4NewEnergy
Een eerder project van 4NewEnergy in Nijmegen, 92 panelen op wijkcentrum Hatert.Beeld 4NewEnergy

Yes! Slimmerikken in Nijmegen realiseren volgens mij de eerste 'zonnevolkstuintjes': volkstuintjes voor zonnepanelen. Samen met de gemeente en netwerkbedrijf Liander. Als dit lukt, kan het op veel plaatsen in het land heel mooi blauw worden.

Ik heb een half jaar geleden niet durven dromen dat het zo snel werkelijkheid zou kunnen worden. November vorig jaar pleitte ik hier voor belastingvrije energie voor iedereen uit eigen volkstuin. Voor al die mensen die zonnepanelen willen maar geen geschikt dak hebben. Precies dat wordt nu in Nijmegen geregeld.

Probleem is dat zonnepanelen nu nog alleen renderen als je de stroom ervan kunt salderen met de stroom die je thuis verbruikt. Stel je verbruikt 3500 kWh per jaar en je panelen leveren daarvan 2500 kWh, dan reken je 1000 kWh af met je energieleverancier. Je krijgt dan als het ware voor elke kWh van je panelen dezelfde 22 cent die je moet betalen voor de kWh die je afneemt van het energiebedrijf.

Maar wanneer mag je salderen? De wet is daarover niet duidelijk. Het mag zeker als je je panelen thuis 'achter de meter' aan het net koppelt, in de praktijk vaak via een extra groep in je meterkast. Dat lukt echter niet als je panelen onderdeel zijn van een 'zonneweide', een groep van honderden of duizenden panelen op bijvoorbeeld een kilometer afstand van je huis. De stroom van zo'n zonnepanelen-volkstuin gaat dan rechtstreeks het net op en wordt in principe door energiebedrijven ingekocht voor 6 a 7 cent per kWh.

Doorbraak bij salderen?
Het verschil tussen deze 7 cent en de 22 cent die consumenten betalen zit vooral in de energiebelasting die het rijk heft. En het is dus vooral aan het rijk om te zeggen of 'salderen op afstand' ook zou mogen. Daarop wordt nu gebroed. Maar het ministerie van EL&I heeft Nijmegen nu al wel toestemming gegeven om het salderen voorlopig toe te passen.
Met de groene tandem GroenLinks en D66 als 'gedogers' van het huidige demissionaire kabinet, mag je hopen dat salderen op afstand snel bij wet zal worden toegestaan. Mocht het echter achteraf alsnog verboden worden, dan springt de gemeente Nijmegen in. Die vergoedt de kopers van panelen dan twee jaar het verschil tussen wel en niet salderen. Dat zorgt er voor dat de paneeleigenaren daarna aan die 7 cent per kWh genoeg hebben om uit de kosten te komen.
Het gaat vooralsnog om 180 en 259 zonnepanelen op de daken van twee voorzieningencentra, waar Nijmegenaren er 3 tot 20 van kunnen kopen. Die leveren per jaar elk ongeveer 200 kWh op, waardoor de actie de gemeente Nijmegen maximaal 28.000 euro kost. Voor een stad als Nijmegen een schijntje. En in ruil daarvoor stimuleert de gemeente de eigen duurzaamheid en de broodnodige helderheid in de wet over salderen.
Ik kan u verzekeren: naar die helderheid snakken inmiddels duizenden, zo niet veel meer, Nederlanders...

Verhuizen geen probleem
Liander speelt ook een heel positieve rol in de Nijmeegse zonnevolkstuin. Het netwerkbedrijf maakt het salderen technisch mogelijk. En dat niet alleen in Nijmegen, maar overal waar Liander het netwerk beheert. Als iemand in Nijmegen nu meedoet aan het project en volgend jaar verhuist naar het nog duurzamer wordende Bergen, kan ie gewoon blijven salderen met zijn Nijmeegse panelen!

Amsterdam
Amsterdam neemt ook een proef met 'virtueel salderen', zoals ze het daar noemen. Maar daar gaat het nog net iets minder ver. In de hoofdstad komen zonnepanelen op VvE-daken, daken van een Vereniging van eigenaren. De hoeveelheid kWh's die de panelen leveren, wordt verdeeld over de leden van de VvE en die mogen dat dan salderen met hun verbruik zonder dat er een kabeltje van hun panelen naar de individuele meterkast loopt.
Maar dit is dus nog wel op het eigen dak. In Nijmegen gaat het om panelen op andere daken, eventueel op kilometers afstand van het huis. Net als echte volkstuintjes dus.

Twitter
Ik heb trouwens een Twitter-account aangemaakt speciaal voor mijn energie-activiteiten. Volg me via @VincentDekker4

Reactie op reacties, tot en met 5 mei 2012 17.00 uur:
@Krispijn Beek: Ik heb pas gehoord dat De Windvogel daar mee bezig is (ja ik weet: journalisten behoren alles te weten voordat ze iets opschrijven, maar in de praktijk lukt dat niet altijd ;) ). Is inderdaad vergelijkbaar, zij het dat De Windvogel het op een proefproces laat aankomen, terwijl Nijmegen zo'n proces liever niet heeft. Daar hoopt men dat de politiek op tijd de wet wijzigt, en anders heeft de gemeente dus een gebaar voor de 'gedupeerden' achter de hand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden