Nijmegen herbeleeft de oversteek

Met vertoon van historisch materieel, parachutesprongen, het leggen van bloemen en kransen en tot slot een hernieuwde oversteek van de Waal is afgelopen weekeinde Operatie Market Garden herdacht. Enkele tientallen Amerikaanse, Britse en Poolse oorlogsveteranen waren aanwezig bij diverse evenementen in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen.

Market Garden had in september 1944 de weg moeten vrijmaken voor een geallieerde doortocht naar Berlijn, maar die opzet liep stuk op de brug over de Rijn bij Arnhem.

Honderdduizenden militairen waren op 17, 18 en 19 september met parachutes en zweefvliegtuigen aan weerzijden van de Waal en de Oude Rijn geland om de bruggen in bezit te nemen. De Waalbrug bij Nijmegen was de laatste waarbij dat lukte, dankzij een spectaculaire aanval vanaf de noordelijke oever. Paratroopers van de Amerikaanse 82nd Airborne Division roeiden op 20 september 1944 in canvas bootjes naar de overkant van de rivier, onder een spervuur van Duits geschut waarin 48 van hen sneuvelden. Militairen van hetzelfde onderdeel herhaalden gistermiddag onder grote publieke belangstelling de oversteek, met aan boord elf helden van toen. De 94-jarige veteraan Moffatt Burriss schonk zaterdag zijn legerjack met onderscheidingen aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

De Britse militairen die zeventig jaar geleden de Rijnbrug bij Arnhem veroverden moesten zich snel weer terugtrekken, toen versterkingen vanuit het zuiden te lang op zich lieten wachten.

De Britse generaal Montgomery gaf de Poolse 1e onafhankelijke Parachutistenbrigade de schuld van het mislukken van de Slag om Arnhem.

Pas vijftig jaar later kregen de Polen eerherstel. Ze waren gedropt bij Driel en hadden als leeuwen gevochten tegen een Duitse overmacht. Acht jaar geleden verleende Nederland de Poolse brigade de Militaire WillemsOrde en generaal-majoor Sosabowski posthuum de Bronzen Leeuw.

Koning Willem-Alexander en de Poolse president Komorowski legden zaterdag kransen bij het Poolse monument in Driel, in aanwezigheid van dertien veteranen.

Een landing van parachutisten boven Driel werd zaterdag afgelast; wegens mist konden de vliegtuigen pas laat uit Eindhoven vertrekken. De jaarlijkse parachutistenregen boven de Ginkelse Heide ging wel door, al sprong slechts de helft van de geplande duizend militairen. Zeventigduizend mensen waren er op afgekomen, waardoor het verkeer tussen Arnhem en Ede zaterdagmiddag vastliep. Op de A12 en de A50 stonden lange files.

Ook druk was het gistermorgen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek, waar tienduizend mensen op de herdenking waren afgekomen, onder wie 71 Britse en dertien Poolse veteranen. Op de erebegraafplaats liggen 1750, voornamelijk Britse, slachtoffers van de Slag om Arnhem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden