Nijmegen geeft voorrang aan allochtonen

De gemeente Nijmegen mag niet verder met een omstreden banenpool voor allochtonen. „Maar we hebben nog voldoende instrumenten om hun voorrang te geven”, zegt wethouder Hanny Kunst.

In Nijmegen wordt al maanden geruzied over banen voor allochtone inwoners. Maar de raadsleden zijn vindingrijk. Vanavond presenteert Alard Beck (PvdA) een nieuw plan dat binnen vijf jaar een grote groep allochtonen een nieuwe baan moet opleveren, en daarnaast nog eens jaarlijks twintig stageplekken.

Nijmegen wilde met een zogenoemde banenpool, een kaartenbak vol allochtone kandidaten, nieuwe vacatures invullen. Dat idee ging onlangs echter de prullenbak in. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma, woordvoerder voor integratie en sociale zaken, wees het plan af als discriminatie van autochtonen. Hij schreef een brief aan toenmalig minister van sociale zaken De Geus, die concludeerde dat de banenpool wettelijk niet stand zou houden. „Het was allemaal wat voorbarig”, zegt wethouder Kunst nu. „Wij laten al onze maatregelen sowieso toetsen door de Commissie Gelijke Behandeling, waar het plan nog ligt.”

Zestien procent van de Nijmeegse bevolking is allochtoon. De gemeente vindt dat zij een goede afspiegeling moet zijn. „We moeten ze een extra steuntje in de rug geven. Niet uit liefdadigheid, maar gewoon omdat de achterstandssituatie niet goed is”, aldus Kunst.

De strijd tegen de achterstand gaat in Nijmegen niet vanzelf. In de gemeenteraad ontstond vorig jaar een relletje rond anoniem solliciteren, een idee van de toenmalige burgemeester Guusje ter Horst. Haar partijgenoten van de PvdA zagen niets in het plan, maar gingen schoorvoetend akkoord. Vanaf 1 augustus 2006 lakte de gemeente de namen en geboorteplaatsen van sollicitanten weg, om discriminatie te voorkomen. Het experiment duurde zes maanden, in plaats van het eerder voorgestelde jaar en wordt nu geëvalueerd.

Raadslid Beck: „Ik was destijds boos dat we ermee aan de slag gingen en denk nog steeds dat het niet nodig is. Met mijn plan hebben we genoeg om binnen de wet aan ons diversiteitsbeleid te werken.”

Beck heeft voor het nieuwe initiatief bekeken welke functies er de komende vijf jaar in het ambtenarenapparaat vrijkomen doordat werknemers afvloeien. Beck rekent op vierhonderd banen en wil extra inspanning om ervoor te zorgen dat 15 procent van die banen door allochtonen wordt ingevuld. „Als we dat nu beslissen, kunnen we die groep voorbereiden op hun nieuwe taak. Door ze de goede opleiding aan te bieden”, aldus Beck die ook stageplekken voor allochtonen wil reserveren. „Allereerst kiezen we voor kwaliteit. Als dat uitgangspunt betekent dat de allochtoon ernaast grijpt: pech gehad. Op dit gebied doen we geen concessies. Maar we beloven wel dat we de mogelijkheden maximaal zullen benutten. We gaan de randen van de wetgeving verkennen om onze doelen te bereiken”, zegt Beck, die benadrukt dat ook het nieuwe plan eerst door de Commissie Gelijke Behandeling wordt getoetst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden