Nijmeegse juwelier weigert allochtonen na overvallen

© ANP

Een juweliersechtpaar in Nijmegen heeft na verschillende overvallen besloten geen allochtonen meer toe te laten in hun zaak. De eigenaar liep een gedeeltelijke dwarslaesie op toen hij met een overvaller in een vechtpartij verzeild raakte.

Eigenaar Jos Kamerbeek viel met de overvaller, een man van buitenlandse afkomst, door een hekwerk van bijna 6 meter in een bouwput. Samen met zijn vrouw Margo nam hij toen dit besluit. 'Ik leg het verhaal desnoods graag aan de rechter uit. Marokkanen van zestien jaar hebben hier niets te zoeken; ze kunnen niets kopen. Waarom zou ik de problemen over mezelf afroepen door hen toch binnen te laten? Alle acht overvallen zijn immers door Antillianen en Marokkanen gepleegd', vertelt Margo Kamerbeek aan de Telegraaf.

Goud en Zilver
De Federatie Goud en Zilver kent geen andere zaken die allochtonen weigeren. 'De keuze om allochtonen te weigeren juichen wij niet toe, maar we kunnen ons wel voorstellen waarom zij daartoe zijn overgegaan. De schrik zit er ongetwijfeld goed in', aldus een woordvoerder van de federatie. Ook de Nationale Winkelraad zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke maatregelen.

Klacht
Een Nijmegenaar heeft een klacht tegen het juweliershuis ingediend bij Ieder1Gelijk, het Bureau Gelijke Behandeling Gelderland-Zuid, omdat het aangescherpte toegangsbeleid discriminerend zou zijn. Ieder1Gelijk wil graag op korte termijn in gesprek met de Nijmeegse juwelierszaak om over de situatie te spreken.

Bron
De juweliersvrouw vindt dat de oplossing aan de verkeerde kant wordt gezocht. 'Het probleem moet juist bij de bron worden aangepakt, bij de overvallers zelf. Daarin is voor de overheid een belangrijke taak weggelegd. Zij moet op korte termijn iets doen. Nu geldt: pakkans nul, strafmaat nul', aldus Kamerbeek.

PVV-er Hero Brinkman, waarbij Kamerbeek steun heeft gezocht, ziet de oplossing in zwaardere straffen. 'Ik snap heel goed dat deze mensen ermee zitten, maar een verbod is niet de oplossing. De oplossing zit in zwaardere straffen. De politie zal deze overvalgolf moeten stoppen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden