Nijmeegse donjon is nog niet gebouwd

In Nijmegen gaan stemmen op om een middeleeuwse kasteeltoren definitief te herbouwen. Dat blijkt moeilijker dan gedacht.

Vanwege het feestjaar heeft Nijmegen een replica van een donjon, een 47 meter hoge toren, neergezet op de plaats waar vroeger een imposante burcht het Valkhof sierde. Dat blijkt een groot succes: in drie maanden tijd beklommen meer dan 45000 mensen de donjon.

Veel bezoekers waren zo enthousiast dat ze massaal een petitie ondertekenden om de donjon definitief te herbouwen. Dat idee is nu ook door de gemeente Nijmegen opgepakt. Die heeft onlangs een voorstel gedaan om een serieus onderzoek naar de mogelijkheid van herbouw te doen.

Daarmee is een oude discussie opgelaaid. De plannen om de donjon of zelfs de hele Valkhofburcht te herbouwen, liggen er al jaren. Maar er mag niet zomaar op de historische plek worden gebouwd.

Vanwege de strategische ligging van de Valkhof hebben zich er sinds het begin van de jaartelling vele koningen en keizers gevestigd. “Het Valkhofpark is een beschermd rijksmonument“, zegt beleidsmedewerker Hans Verheul van de gemeente.. Verder bevat de bodem onder het park belangrijk archeologisch materiaal en is het park een beschermd stadsgezicht“. Volgens Verheul zal zelfs het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden: “Omwonenden en belangenverenigingen kunnen dan allemaal hun zegje doen. Zelfs de provincie Gelderland heeft een vinger in de pap“.

Het Platform tot Behoud van het Valkhofpark is een van de organisaties die alle inspraakmogelijkheden zal aangrijpen om zich tegen de komst van de donjon te blijven verzetten. Volgens Ronald Aalders, lid van het Platform, weet niemand hoe de toren er precies uitzag.

Aalders: “Er is te weinig informatie voorhanden om een betrouwbare replica te maken. Daarom is de donjon gedoemd een nepkasteel te worden met de nodige toeristische santenkraam erom heen. Wij willen geen 'Van der Valkhofpark' in Nijmegen“.

De Nijmeegse wethouder Depla blijft enthousiast over het plan. Depla: “De donjon doet meer met de stad dan ik had verwacht. Het succes van de replica bewijst dat de stad rijp is voor de terugkeer van de donjon.“ Depla betreurt het dat sommige organisaties bij voorbaat het voorstel van de gemeente afkeuren. Hij wil eerst het onderzoek afwachten dat de gemeente laat uitvoeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden