Nijkerkers kunnen titel definitief vergeten

NIJKERK - Voor Sparta zit het seizoen erop. Er staan nog zes wedstrijden op het programma, maar met de titelkansen is het gedaan. Lijstaanvoerder ASWH ontnam de Nijkerkers het laatste restje hoop (0-1).

Loek Laurman

De uitschakeling komt inderdaad slechts gedeeltelijk voor rekening van het sober voetballende elftal uit Hendrik-Ido-Ambacht, want de Spartanen hadden hun kansrijke positie aan de top van de ranglijst eigenlijk in de twee voorgaande duels al verspeeld. Eerst met verlies op eigen veld tegen Achilles Veen (0-1) en vorige week met een gelijkspel bij GVVV (1-1). En zaterdag bewezen ze zichzelf ook nog eens een slechte dienst door de zo belangrijke wedstrijd heel voorzichtig te beginnen. Aanvoerder Marco Elders kon die aarzelende start wel verklaren. De praktijk bleek niet aan te sluiten op de theorie van de voorbereiding en de aanpassing had nogal wat tijd gevergd.

En zo speelden de Spartanen eigenlijk van begin tot einde een kansloze wedstrijd. Ze zijn natuurlijk niet weggespeeld. Ze deden zelfs leuk mee. Maar dat was te weinig om de tegenstander van de wijs te brengen. En André Wetzel raakte er ook niet van onder de indruk. Het vertoonde spelletje bracht hem er toe om na afloop van een 'kakploeg' te spreken. Waarmee de trainer van ASWH maar wilde aangeven dat het die leuke voetballers aan een vuist had ontbroken. Zijn collega Peter Visee ergerde zich aan die typering van zijn elftal, maar de woorden van de trainer van Sparta kwamen inhoudelijk op hetzelfde neer: 'Wij hebben nog jochies, zij hebben kerels.'

Dat vriendelijke voetbal leverde de thuisclub pas na een half uur de eerste serieuze doelpoging op, toen de bal na een vrije schop achter de muur caramboleerde. Maar op dat moment was het kwaad al geschied. De Ambachters hadden eenmaal via tegenstander en doelpaal doeltreffend uitgehaald en ook nog eens twee opgelegde kansen gemist. Spanning kwam er pas in de wedstrijd, toen tien minuten na rust Peter Visee een verdediger offerde om de snelle Martijn de Jonge in te kunnen zetten. Vanaf de rechterflank kwamen daarna de voorzetten, die voor dreigende situaties zorgden. Maar bij dreiging bleef het. De inzet van Arno van Diete was te slap en de kopbal van Albert van Nijhuis vloog rakelings naast. En verder was het aanvalsspel te kort en zo doorzichtig dat de verdedigers van ASWH er steeds een been tussen kregen. De druk op het doel van Willem-Jan Barendregt was nooit groot. Een situatie waarvan de doelman van ASWH niet vreemd opkeek. Met elf treffers tegen is hij met afstand de minst gepasseerde doelman in de hoofdklasse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden