Nijholt speelt hoofdrol in musical over Cole Porter

HILVERSUM (ANP) - Willem Nijholt zal de hoofdrol spelen in een nieuwe musical, 'You're the top', over het leven van de Amerikaanse liedjesschrijver Cole Porter (1891-1964). De musical gaat volgend jaar op 15 april in premire in de Haarlemse Stadsschouwburg.

Audities voor de musical beginnen half november maar vaststaat dat Gerrie van der Klei Porters vrouw zal vertolken, en Bram Bart zijn bediende. De producent, American Songbook Productions in Hilversum, zoekt nog drie of vier spelers/zangers voor bijrollen; roddeljournalisten, filmbazen, feestvierders, ex-vriendjes en intimi van Porter. Jos Thie doet de regie van de musical. Pieter van de Waterbeemd, een van de schrijvers van de televisieserie 'Het Pleidooi', is verantwoordelijk voor het script.

Na de optredens in Haarlem volgt een toernee langs veertig theaters. Het idee voor de musical ontstond drie jaar geleden bij de honderdste geboortedag van Porter, waarvoor Cor Franc van American Songbook Productions, een herdenkingsconcert organiseerde. Daaraan werkte onder meer Willem Nijholt mee, met het Metropool Orkest.

De musical bestaat voor zestig procent uit muziek. Franc schat dat van de duizenden liedjes die Porter schreef er zeker honderd bij het publiek bekend zijn, zoals 'All of you', 'I get a kick out of you', 'I've got you under my skin', 'Let's do it', 'What is this thing called love?'. Bijzonder is overigens dat Porter zowel de muziek als de tekst voor de nummers schreef. Zijn liedjes werden door uiteenlopende musici vertolkt: Louis Armstrong, Laura Fygi, U2, Bette Midler, Frank Sinatra, David Byrne, Barbra Streisand, Hildegard Knef, Placido Domingo etc, etc.

Het verhaal speelt zich af aan de hand van de herinneringen die Porter met zijn bediende ophaalt. Wat heeft het leven eigenlijk gebracht, zo vraagt hij zich af. Heb ik de goed keuzes gemaakt? Er is veel vrolijks (hij was ht fuifnummer van Parijs, ging om met mensen als Hemingway en Picasso), maar ook tragiek, zoals het ongeluk, eind jaren '30, waarbij door een val van zijn paard zijn beide benen werden verbrijzeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden