Nijdam sleurt in Vuelta Vanderaerden naar ritoverwinning

SALAMANCA (ANP) - De dagprijs was voor Eric Vanderaerden, de waardering oogstte Jelle Nijdam. De Nederlander nam de laatste 700 meter van de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje zijn Belgische ploegmaat op sleeptouw. Tegen de tandem van Jan Raas was ook voor sprinter JeanPaul Poppel niets meer te beginnen.

Aan het eind van de 192 kilometer lange rit van Leon naar Salamanca stormde het peloton massaal richting eindstreep. De laatste ontsnappingspoging, van de Spanjaard Rodriguez, deed Nijdam teniet. Vanderaerden hield als enige het achterwiel van de Brabander. Van Poppel en Abdoesjaparov konden de krachtsexplosie van de man met de turbo-dijen niet beantwoorden. Met nog honderd meter te gaan gaf Nijdam zijn ploeggenoot met een subtiel hoofdknikje te kennen hem de etappezege te gunnen. Nijdam werd tweede, Van Poppel op meters afstand derde. De Spanjaard Jesus Montoya bleef drager van de gele leiderstrui.

Op weg naar de universiteitsstad Salamanca werd het tijdschema met ruim anderhalf uur overschreden. Het vermoeide peloton moest tegen een felle wind optornen. In de eerste twee uur werd amper een gemiddelde van 28 kilometer per uur bereikt. Na 124 kilometer liet Rob Harmeling zich gelden. De nummer laatst van de Tour de France anno 1991 nam het initiatief voor een ontsnapping waardoor een kopgroep van negentien renners ontstond. De Nederlander moest ook als een van de eersten afhaken als gevolg van een valpartij.

De zeventien overgebleven vluchters namen ruim twee minuten voorsprong. Toen kwam de PDM-trein op gang. Met de bedoeling om Van Poppel zijn derde etappewinst te laten behalen. Daar staken eerst Nijdam en tenslotte de dankbare Vanderaerden in Salamanca een stokje voor.

Door enkele valpartijen werd het peloton in de Vuelta woensdag verder uitgedund. De Colombiaan Rincon en de Deen Jesper Skibby, uit de TVM-ploeg, moesten met hersenschuddingen naar ziekenhuizen worden gebracht. Gerrit de Vries maakte op zijn 25ste verjaardag, waarvoor hij 's ochtends een paar bokshandschoenen van zijn Bucklermaten cadeau had gekregen, ook kennis met de hardheid van het asfalt. Hij kwam met zestien minuten achterstand in Salamanca aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden