Nijboer blijft ook bij KNAU dienstverlener

NIEUWEGEIN - Hij is Nederlands grootste marathonloper aller tijden, maar egocentrisch denken en handelen is Gerard Nijboer altijd vreemd gebleven. Vandaar die wens om straks niet het nieuwe decennium te hoeven ingaan als snelste loper van de twintigste eeuw. Gisteren uitgesproken bij zijn presentatie als de nieuwe bondscoördinator van de wegatletiek.

ROB VELTHUIS

Eindelijk hebben Nijboer en de atletiekunie elkaar dan gevonden. Zijn hele carrière lang en ook in de jaren daarna was de man uit Uffelte begaan met het lot van verwaarlozing, dat zijn discipline van bondszijde trof. Synchroon met zijn successen in de jaren tachtig maakte - toevallig of niet - de wegatletiek een stormachtige ontwikkeling door die aan de KNAU voorbij ging. Altijd stond Nijboer klaar om mede-atleten te steunen en ideeën aan te dragen voor een goede structuur waarin de wegatletiek zijns inziens zou moeten worden ingebed. Hoe verhit de gemoederen ook waren en hoe onbeschoft soms met mensen werd omgegaan, Nijboer was altijd een kalm boegbeeld, een kritisch maar genuanceerd denker en handelaar. En een optimist.

Toch was de voormalig vice-olympisch kampioen ('80) en Europees titelhouder ('82) verbaasd toen hij door de KNAU voor de functie van bondscoördinator werd benaderd. Zijn eerste reactie: “Waarom nu pas?” Om vervolgens een verdedigende stelling in te nemen: wat moest hij als beoogde beleidsbepaler voor de top van de wegatletiek met de openstaande vacature van een dag in de week. Hieruit sprak wéér onbegrip en onkunde van de KNAU-top. “Daar kan ik niets mee.”

Het laatste probleem was snel weggepoetst. Er waren zodanig veel verontwaardigde reacties op deze onderschatting van de functie, dat vóór de gesprekken met Nijboer binnen de unie al een “heroverweging' had plaatsgevonden. Mede dankzij een ton extra van NOC-NSF voor het speerpuntenbeleid van de KNAU - waarvan de wegatletiek er een is - kwam een baan voor 24 uur open. Nijboer kon in gesprekken met de atletiekunie zijn ideëen vrijelijk ventileren. Waarna de tweede verbazing volgde: “Dat de KNAU de gedurfde stap heeft genomen met mij in zee te gaan.”

Nijboer geeft na 25 jaar zijn werk als psychiatrisch verpleegkundige met pijn in het hart op. De deeltijdfunctie bij de KNAU combineert hij met activiteiten voor zijn dit jaar opgerichte bureau Gerard Nijboer Loopadviezen. “Ik ben blij met deze kans, die ik al jaren eerder had verwacht. Ik wil iets voor de atletiek betekenen, mijn ervaring voor iedereen beschikbaar stellen. Ik was een dienstverlener en zal dat altijd blijven. Ik voel me verantwoordelijk voor mijn sport, daarom heb ik deze toch onzekere stap genomen. De atletiek is prachtig. Als je er iets in wilt bereiken, is het veelomvattend. Deze baan gaat veel energie kosten, meer dan je in 24 uur per week kan stoppen.”

Zorgvuldig

Tijdens de presentatie van gisteren in Nieuwegein sprak technisch directeur Bert Paauw van een zorgvuldige procedure die tot de aanstelling van Nijboer heeft geleid. Dit niet geheel naar waarheid. Vorig jaar werd zonder ruggespraak met de atleten oud-gediende Bob Boverman benoemd in de functie van bondscoördinator. Dat leidde tot zoveel protesten, dat het besluit werd teruggedraaid. Full-timer Boverman, die Nijboer nog heeft bijgestaan tijdens zijn race naar olympisch zilver, is nu belast met het project Loopsport, dat gericht is op de breedte. Nijboer draagt, op voordracht van veel atleten, tot en met de Spelen van Sydney de verantwoordelijkheid voor de top.

Nijboer: “De tijd is rijp om de zaken goed aan te pakken. Het kan niet anders, dan dat de wegatletiek over het dieptepunt heen is, met afgelopen jaar twee snelste lopers van 2.17 uur. Begin jaren tachtig liep je kans op een zijspoor te belanden met deze gênante tijd. Het heeft kennelijk de ogen geopend, iedereen wil de handen ineen slaan. Ik heb het gevoel dat ik niet alleen sta.”

Nijboer noemt vele gunstige factoren die in eenzelfde periode samenvallen: de komst van KNAU-voorzitter Piet van der Molen (“een man met elan, dynamiek en positieve gedachten”); de komst van zijn trouwe begeleider Roelof Veld als bestuurslid belast met wegatletiek; steun van het bedrijfsleven en de gewenste totstandkoming van een goede structuur waarin zowel toplopers als breedtesporters moeten kunnen gedijen. Met het oog op dat laatste hoopt hij op een goede samenwerking met Boverman. “Begin jaren tachtig vervulden hij en Wim Verhoorn een belangrijke rol. Het is spijtig dat zij niet op de goede manier met elkaar in zee gingen. Samenwerking is vereist om de wegatletiek tot een eenheid te maken. Eenheid is de belangrijkste schakel in de sport. Destijds was dat de voornaamste reden voor het succes van marathonlopen in Nederland.”

Waarom denkt Nijboer succes te hebben, waar tal van voorgangers sneuvelden? “Er wordt totaal onderschat wat het kost om iets goeds neer te zetten. Ik weet wat toppers eisen, ik was zelf ook heel kritisch. Als je een loper twee keer in een jaar ziet, is dat onvoldoende om een basis van vertrouwen te leggen.”

Twee van de vijf speerpunten in Nijboer's beleid betreffen dan ook communicatie. Persoonlijke contacten met atleten (“Als je mensen thuis bezoekt, dring je dieper tot de kern door”) èn met begeleiders (“bepalend voor de carrière van een atleet”). Daarbij zullen centrale trainingen met kennisoverdracht en het bespreken van de -te volle- wedstrijdkalender een belangrijke rol spelen.

Naast begeleiding bij internationale wedstrijden wil Nijboer zich richten op jeugdig talent (scouting) en samen met Boverman voorwaardenscheppend bezig zijn. “Als wij het spel goed spelen, wordt de atletiek daar beter van. We moeten weer die hardloopfamilie worden, met kennis, passie en plezier. Hardlopen is aan de top een van de dichtst bezette sporten waarin het moeilijk is een rol van betekenis te spelen. Kun je dat, dan moet je die rol ook goed op je nemen.” Vandaar dat Nijboer zich nu persoonlijk inzet om zijn opzienbarende Nederlandse (destijds zelfs Europese) record van 2.09.01 uit 1980 uit de boeken te krijgen. Jazeker, hij ziet drie talenten die dat in potentie zouden moeten kunnen. Namen weigert Nijboer terecht te noemen, om de betreffende personen niet bij voorbaat met zijn erfenis te (over)belasten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden