Nihilisme Noorse ploeg keihard afgestraft

Gelukkig bestaat er in het voetbal nog zoiets als gerechtigheid. In het Gelredome werd straf uitgedeeld. Straf aan twee laffe ploegen, die geen moment probeerden iets aan de 0-0 te veranderen.

Een tekenend voorval in de tweede helft van Slovenië-Noorwegen. Verdediger Milinovic schiet de bal uit. Zijn trainer Srecko Katanec probeert de bal te vangen om de vaart -zo die er al is- in het spel te houden. Hij mist, maar krijgt steun uit de Noorse dug-out. Omdat de score in Brugge (Joegoslavië-Spanje) om de haverklap wisselt, is niemand zeker van een goede afloop.

De taferelen aan de zijlijn zijn aandoenlijk. De strakke armgebaren van Katanec naar zijn spelers, alsof hij ze het liefst hoogstpersoonlijk als marionetten over het veld zou willen schuiven. Enkele meters verder zeggen de gebalde vuisten van Sembs nerveuze assistent Harald Aabrakk maar één ding: kom op, Noren.

Het zijn vergeefse aansporingen. De lamlendigheid bereikt in de tweede helft een hoogtepunt. De Slovenen kunnen niet en vinden dat ze ook niet per se hoeven. Na de twee gelijke spelen zullen ze in eigen land toch wel als helden worden ontvangen. Een natie met nog geen twee miljoen inwoners zit met die twee punten aan het plafond.

De Noren durven niet, zoals ze al jaren niet durven. Vroeger was dat zo onder succestrainer Egil Olsen, tegenwoordig onder Nils Johan Semb. De spelers lijken naar het einde te snakken, laten de ontknoping van groep C over aan de 22 collega's in het Jan Breydel-stadion.

Dat is dom, om niet te zeggen heel dom. Ergens na rust zingt het bericht van de 3-2 voorsprong voor de Joegoslaven door het stadion. En dat geluid blijft in de hersenschorsen van de spelers opgeslagen. Waarom risico's nemen als concurrent Spanje toch achterstaat?

Als scheidsrechter Graham Poll na 94 zuivere speelminuten een eind aan het geploeter maakt, ogen de Noren tevreden. De voetballers ruilen hun shirtje, schudden handen en hoeven in de middencirkel slechts te wachten op de bevrijdende uitslag in Brugge. Een kwestie van tijd, meer is het niet.

Joegoslavië en Spanje laten op zich wachten. De Noren worden ongeduldig. Middenvelder Stale Solbakken begint vragende gebaren naar de tribune te maken. Daar steken fans en journalisten vingers in de lucht. Maar niemand weet het fijne. Is het 3-2 gebleven, zoals sommigen aanduiden? Anderen steken twee keer drie vingers omhoog.

Een nieuwe mare waart rond. Het is 4-3. Maar voor wie? De chaos is compleet. Pas als Solbakken de handen voor het gezicht slaat om daarna verwezen voor zich uit te staren, vallen de puzzelstukken op hun plaats. Trainer Semb, achteraf, met een strak gezicht: ,,Ik stond op het veld, toen ik op de tribune een Spaanse journalist zag feestvieren. Op dat moment besefte ik dat het helemaal fout zat.''

De plotselinge omslag is er niet alleen op het veld. De 0-0 wordt in de vakken met Noren uitbundig begroet. Dan valt er een beklemmende stilte. Een reactie zoals je ziet bij grote nationale rampen. En wat zich op deze woensdag afspeelt, mag gerust die kwalificatie krijgen. Met gebogen hoofd zoekt het roodgetooide volk de uitgang.

Later in de perskamer wordt Semb op de proef gesteld. De Noorse aanwezigheid op internationale toernooien wekt bij de pure voetballiefhebber slechts afgrijzen. Noorwegen, dat is 4-5-1. Dat is de compacte egelstelling. Dat is stiekem loeren op de snelle tegenstoot. Noorwegen is het afbreken van wat mooi is. Maar het nihilisme is vaak dodelijk en dus vallen de Scandinaviërs niet graag van hun geloof.

Semb ontwijkt de netelige kwestie van het systeem met de constatering dat zijn elftal in de eerste helft wel degelijk iets geprobeerd heeft. Hij heeft gelijk. In de eerste minuten lijkt het zowaar of Semb het kerstboommodel van Frank Rijkaard heeft geadopteerd. Flo fungeert als diepste spits, Solskjaer en Carew cirkelen dicht achter hem. Het plezier is spoedig voorbij. De kerstboom gaat even vlot bij het oud vuil.

Wachten op het eigen geluk is inderdaad niet altijd het wondermiddel, geeft de trainer ten slotte schoorvoetend toe. ,,Er wacht een nieuwe, jongere generatie. Met andere kwaliteiten. Misschien is ons systeem inderdaad aan revisie toe. Maar toch: laten we alsjeblieft niet vergeten dat we twaalf seconden van een kwartfinaleplaats verwijderd waren.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden