Nightwatching / Sensueel schouwspel rond Nachtwacht

Is Peter Greenaway (55) met zijn Rembrandt-film ’Nightwatching’ terug van weggeweest? Aan de vijf Gouden Kalf-nominaties te zien wel. De Britse regisseur die in Nederland woont en werkt, is genomineerd in de categorieën Production design, Camera, Scenario, Regie en Beste film.

Belinda van de Graaf

En dat roept meteen herinneringen op aan het filmjaar 1991 toen de Brit samen met zijn vaste Nederlandse producent Kees Kasander het Gouden Kalf voor de Beste film wegplukte. Dat was voor het Shakespeariaanse ’Prospero’s Books’ met de 87-jarige John Gielgud in de rol van de oude magiër Prospero. De film luidde voor Greenaway evenwel de minder succesvolle jaren negentig in.

Na tal van hoogtepunten in de jaren tachtig (’The Draughtsman’s Contract’, ’A Zed & Two Nougths’, ’Drowning by Numbers’ en misschien wel zijn meest succesvolle film ’The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover’) werd Greenaways werk in de jaren negentig steeds veelomvattender en steeds onbegrijpelijker, met als dieptepunt het recente multimediaproject ’The Tulse Luper Suitcases’. Dit megaproject moest niet alleen bestaan uit films, maar ook uit boeken, een website en 92 (!) dvd’s. Het was een lawine aan postmoderne beeldspelletjes waar het publiek weinig zin in had.

Met ’Nightwatching’ lijkt Greenaway grote schoonmaak te hebben gehouden. De film – die vorig jaar ter ere van Rembrandts 400ste geboortejaar werd gemaakt, vorige maand in Venetië twee prijzen won en nu slotfilm is van het Nederlands Film Festival – is een heerlijk sensueel schouwspel geworden waarin we de totstandkoming van Rembrandts De Nachtwacht (1642) volgen, en een fantastisch moordmysterie rond het schuttersgilde cadeau krijgen.

Greenaway voegt met het detective-spel iets heel nieuws toe aan het subgenre van de Rembrandt-biopic en gaat daarbij opvallend geestig en inventief te werk. Voor het eerst sinds tijden is er bij Greenaway ook weer plaats voor echte ontroering, bij de dood van Saskia, in een hemelbed zo groot als een huis.

(Vanavond op Nederlands Film Festival. Begin 2008 in filmtheaters)

Bekijk trailer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden