Nigerianen zijn hun regeringspartij beu

'PDP staat voor velen gelijk aan corruptie en loze beloften'

"En de winnaar is...CPC!" Gejuich laait op bij de woorden van de verkiezingsfunctionaris in Rigasa, een wijk in de Nigeriaanse stad Kaduna. De uitslag geeft de landelijke trend weer in de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat waarin de regerende PDP fors verlies leed en oppositiepartijen aanzienlijk meer zetels in de wacht sleepten.

Kaduna staat symbool voor Nigeria. Net als het land is de stad gespleten in een noordelijke, voornamelijk islamitisch, en een zuidelijk, voornamelijk christelijk stadsdeel. In Noord-Kaduna zijn veel wijken vervuild zoals Rigasa. Afval hoopt zich op, ratten leven zich er uit. In winkeltjes proberen mensen een inkomen bijeen te schrapen. Zuid-Kaduna oogt aangenamer en welvarender. De PDP, voorheen de grootste daar, verloor zelfs de zetel in het Huis van Afgevaardigden aan de CPC, een partij die vooral aanhang heeft in het noorden.

De PDP verloor ook zetels in Zuid-Nigeria, voorheen het bastion van de partij. Hier snoepte de ACN, een zuidelijke oppositiepartij, zetels af van de regeringspartij. "De uitslag toont niet direct dat Nigerianen oppositiepartijen ervaren als beter. Eerder geeft het de groeiende afkeer weer voor de regeringspartij. De PDP staat voor velen gelijk aan corruptie, loze beloften en fraude", analyseert Shehu Sani, een mensenrechtenactivist in Kaduna.

De PDP had de meerderheid in de volksvertegenwoordiging sinds de herinvoering van het burgerbewind in 1999. Ondanks beloften om betere levensomstandigheden voor de gemiddelde Nigeriaan te creëren, leeft 70 procent van de bevolking onder de armoedegrens van anderhalve euro per dag. Elektriciteit is er zelden in het olieproducerende land. Water komt slechts sporadisch uit de kraan. Tegelijkertijd verrijkte de politieke elite zich aan de goedgevulde staatskas. De uitslag lijkt ook een afrekening met de PDP die vier jaar geleden met schaamteloze fraude een meerderheid behaalde.

De verkiezingen waren met een week verschoven vanwege logistieke obstakels. De stembusgang van zaterdag was aanzienlijk geloofwaardiger dan vier jaar geleden. In de meerderheid van de 120.000 stemlokalen verliepen de verkiezingen soepel. Wel waren in de lange rijen kiezers veel minderjarigen te zien. "Ik ben 18 jaar", zei een meisje met een gezicht van een 13-jarige. Op de vraag wanneer ze geboren was, stamelde ze: "..eh, eh..". Een internationale waarnemer vermoedt dat 10 procent in sommige rijen minderjarig was. "Ik zag jongens, maar vooral meisjes die duidelijk geen 18 zijn."

Zaterdag worden de presidentsverkiezingen gehouden. Opiniepeilingen geven PDP-kandidaat Goodluck Jonathan de beste kansen. Maar de verkiezingsuitslag voor de volksvertegenwoordiging maakt die voorspelling minder zeker.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden