Nigerianen willen geen excuses van Cameron, ze willen hun geld terug

Als vandaag in Londen de deuren openen voor de wereldwijde conferentie over corruptiebestrijding, zullen alle ogen zijn gericht op gastheer David Cameron. De Britse premier verzekerde zich van die aandacht door zijn blunder om de koningin voor de camera te vertellen hoe corrupt landen als Nigeria zijn.

Een pijnlijke diplomatieke misser, maar de opmerking maakt vooral een inhoudelijk debat los. Excuses hoeft Nigeria niet, zegt de Nigeriaanse president Buhari. Het is immers waar wat Cameron zei. Nog vorige week kwam naar buiten dat de Nigeriaanse overheid voor zeker 12 miljard euro is bestolen door corruptie bij wapencontracten. Maar de echte vraag is: wat gaan we eraan doen, vindt Buhari.

"Wat moet ik met excuses? Ik wil iets tastbaars", zei hij gisteren aan de vooravond van de conferentie: "Nigeriaanse ruwe olie wordt gestolen op industriële schaal. De winst wordt witgewassen in internationale financiële centra door grensoverschrijdende georganiseerde criminelen."

Daar had hij Cameron tuk. Want de meest vooraanstaande onder die financiële centra is Londen. En een heel groot deel van het geld blijft in de Britse hoofdstad, vooral in vastgoed. Zo'n 170 miljard pond (215 miljard euro) aan gebouwen is in bezit van buitenlanders. Volgens een schatting van makelaars twee jaar geleden besteden Afrikaanse investeerders maar liefst vier miljoen pond per week aan Londense huizen.

Welk deel van dat bezit door corruptie is verkregen is niet duidelijk, maar de vijver waarin gevist moet worden is in ieder geval groot. Transparency International, een organisatie die zich inzet voor wereldwijde bestrijding van corruptie, noemt Groot-Brittannië en zijn overzeese gebiedsdelen een groot deel van het probleem. Het land biedt een veilige haven om de opbrengsten van corruptie te parkeren, zei Transparency in een reactie op Camerons opmerking.

Buhari noemde corruptie een kanker die de samenleving aantast. En het is wereldwijd vertakt. "Het maakt geen onderscheid tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden", merkte hij fijntjes op.

Om daar iets aan te doen moeten landen als Groot-Brittannië en Nigeria samenwerken. De Nigeriaanse president noemde enkele succesvolle voorbeelden, zoals van een Nigeriaanse gouverneur die in Londen werd gesnapt met meer dan een miljoen aan cash in zijn huis, terwijl hij een maandsalaris genoot van 1000 euro.

Dat is precies het soort samenwerking waar de Britse regering met de anti-corruptietop op hoopt. De bijeenkomst moet leiden tot praktische maatregelen die het moeilijker maken winsten weg te sluizen en makkelijker om de verantwoordelijken te straffen. Ook moet de cultuur van corruptie worden uitgebannen 'waar ook ter wereld'.

Dat is een proces waar Groot-Brittannië wel stappen in maakt. Zo kunnen bedrijven daar al worden aangeklaagd als ze niet in staat blijken om te voorkomen dat smeergeld namens hen wordt betaald.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden