Nigeriaanse stad Jos telt doden

(Trouw) Beeld REUTERS
(Trouw)Beeld REUTERS

In de Nigeriaanse deelstaat Plateau zijn honderden doden gevallen, in drie dagen van geweld tussen moslims en christenen.

Nigeriaanse moslims verzamelden gisteren bijna vierhonderd lijken in de centrale moskee van Jos, de hoofdstad van de deelstaat Plateau. De politie hield het vooralsnog op 200. De christenen van hun kant waren nog aan het tellen, en konden nog geen uitsluitsel geven over het aantal slachtoffers van de rellen tussen beide bevolkingsgroepen.

Vrijdag raakten leden van de islamitische Hausa’s en christelijke Beroms slaags, nadat het nieuws de ronde deed dat de (overwegend islamitische) ANPP de verkiezingen in de deelstaat had verloren, ten gunste van de heersende PDP. De ANPP wordt vooral door de Hausastam gesteund, een van Nigeria’s drie grote stammen. Aanhangers van deze oppositiepartij zien de PDP, de regeringspartij van heel Nigeria, als een door christenen geïnfiltreerde partij.

De bevestiging van dit nieuws deed lang op zich wachten, waarop aanhangers van beide partijen dachten dat er fraude in het spel was. Met machetes en geweren gewapende mannen van beide groepen trokken de straat op. Huizen, moskeeën en kerken gingen in vlammen op. Duizenden inwoners van Jos vluchtten, en werden ondergebracht in kazernes, politiebureaus en andere openbare gebouwen. Volgens een woordvoerder van het Nigeriaanse Rode Kruis hebben 6000 mensen hun toevlucht gezocht in een school. Het duurde tot gisteren voordat het Nigeriaanse leger de orde had hersteld. Volgens de woordvoerder van de centrale moskee gingen de militairen niet zachtzinnig te werk, en hield het geweld daardoor langer aan dan nodig was.

Gisterochtend klonken er nog explosies en geweerschoten. De eerste 238 lichamen werden begraven in een massagraf. Later op de ochtend vertoonden zich voor het eerst weer vrouwen op straat, gedreven door honger en dorst. Mannen hielden zich nog schuil voor het leger, dat orders had te schieten op alles wat op een onruststoker leek.

De verkiezingen in de deelstaat zijn de eerste in meer dan tien jaar. Jos (500.000 inwoners) kent een geschiedenis van sektarisch geweld, waardoor er van verkiezingen lange tijd geen sprake kon zijn. In 2001 kwamen er meer dan duizend mensen om door gevechten tussen moslims en christenen, in 2004 vielen er 700 doden.

De deelstaat Plateau ligt in midden-Nigeria, op de grens tussen het islamitische noorden, waar de sharia geldt, en het overwegend christelijke zuiden. Er wonen verschillende etnische groepen. De afgelopen decennia zijn er veel Hausa-leden vanuit het noorden naar de vruchtbare streek getrokken, die door de daar al wonende christenen en animisten met argwaan bekeken worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden