Nigeria zet activist Nnimmo Bassey vast

Amnesty International verzoekt geïnteresseerden in een beleefde brief (in het engels) te vragen om de onmiddellijke vrijlating van Nnimmo Basseys. Adres: General Sani Abacha, Chairman Provisional Ruling Council; State House, Abuja, Federal Capital Territory, Nigeria.

Irene Bloemink van Milieudefensie voelt zich medeverantwoordelijk. “Ik had hem uitgenodigd om er naar toe te gaan. Het leek me een goed idee dat hij met activisten uit andere landen zou gaan praten over de problemen in Nigeria. Het lijkt er op dat de autoriteiten hem hebben opgepakt uit angst dat hij zou uitgroeien tot een tweede Ken Saro Wiwa.”

Saro Wiwa werd vorig jaar opgehangen omdat hij actie voerde tegen de vervuiling van de Nigerdelta door Shell en de onderdrukking van het Ogoni-volk door het regime. Bassey wilde in Ghana dezelfde problematiek aan de orde stellen. Daarmee houden de overeenkomsten tussen Saro Wiwa en Bassey niet op. Bassey is, net als Saro Wiwa, in de eerste plaats schrijver. Daarnaast verdient hij zijn geld als architect, zodat hij zich financieel onafhankelijk kan inzetten voor de milieu- en mensenrechtenbeweging, zaken die in Nigeria hand in hand gaan. Ook Bassey kon de bevolking mobiliseren en tegelijk in het buitenland steun vragen voor de strijd.

Kortom, Bassey behoort, net als Saro Wiwa, tot de intellectuele elite van Nigeria. Hij is voorzitter van een milieubeweging en een mensenrechtenorganisatie en ook nog eens van de verenigingen van Afrikaanse architecten en Nigeriaanse schrijvers. Maar dat betekent ook voor hem geen veiligheidsgarantie tegen de terreur van het regime. Generaal Sani Abacha en zijn trawanten hebben lak aan het oordeel van de wereld. Zelfs de schrijver Wole Soyinka, die wereldfaam verwierf toen hij de Nobelprijs voor literatuur won, moest vluchten uit Nigeria. Hij zette in ballingschap een front van oppositiepartijen op.

Bassey ontkwam niet aan de autoriteiten. Hij werd op 5 juni gearresteerd door de veiligheidsdienst, de SSS, en meegenomen naar het hoofdkwartier. Het is al vaker gebeurd dat de Nigeriaanse overheid activisten arresteerde als ze op het punt stonden naar het buitenland te gaan. Volgens een naaste medewerker, Uche Onyeagucha, was het meteen duidelijk dat Bassey was gearresteerd om zijn politieke activiteiten. “Het is geen toeval dat dat gebeurt kort nadat het onverantwoordelijke gedrag van Shell-Nigeria weer in het nieuws is geweest.”

Volgens Irene Bloemink hoopten zijn medewerkers aanvankelijk nog dat hij weer snel vrij zou komen, maar toen de onderhandelingen met zijn advocaten abrupt werden afgebroken vervloog die hoop. “Hij wordt tot nader order vastgehouden, zonder dat er een aanklacht tegen hem is ingediend. Dat betekent in Nigeria dat je voor onbeperkte tijd in de gevangenis zit.” Momenteel wordt hij vastgehouden in het bureau van de Nigeriaanse inlichtigendienst, de FIIB.

Talloze politieke gevangenen bevolken de Nigeriaanse gevangenissen. Een andere - gevluchte - activist omschrijft de omstandigheden als volgt: “De gevangenissen zijn overbevolkt en het is er verschrikkelijk warm. Gevangenen worden geslagen, er zijn geen bedden of toiletten en je krijgt maar weinig eten. Veel mensen sterven door marteling of ziekte.”

Niet alleen Milieudefensie is met een campagne begonnen om Bassey vrij te krijgen. Ook Amnesty International heeft een schrijfactie georganiseerd. Maar ondanks al de aandacht die hij krijgt als prominente gewetensgevangene ziet Basseys toekomst er niet veel gunstiger uit dan die van zijn vele 'anonieme' medegevangenen. Het regime in Nigeria heeft al eerder duidelijk laten merken geen voorkeursbehandelingen te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden