Nigeria wil strenger optreden tegen homo’s

door Sybilla Claus

Nigeria werkt aan een nog strengere anti-homowet dan de huidige die alleen homoseks strafbaar stelt. Wie homomateriaal leest of bekijkt, of wie openlijk homo is, kan tot vijf jaar cel krijgen.

Daarmee wordt de reikwijdte van het verbod vergroot. Ook lid zijn van een homoclub of het aanwezig zijn bij een bijeenkomst van homo’s wordt illegaal.

Tijdens een bijeenkomst van het parlement in de hoofdstad Abuja zei vicevoorzitter Austin Opera dat „Nigerianen hun religieuze en culturele achtergrond niet moeten vergeten”. De Christelijke Associatie van Nigeria, de koepelorganisatie van christenen, noemde het homohuwelijk „barbaars en schandelijk”, en vroeg om een snelle invoering van de wet. Het Nationale Moslimcentrum sloot zich hier van harte bij aan.

Ook de adviseur van president Obasanjo stelt dat homorelaties tot instabiliteit en ziekte leiden. De conceptwet moet een tweederde meerderheid krijgen. Of dat lukt is moeilijk te voorspellen.

Meer dan honderd mensenrechtengroepen hebben petities ingediend om het wetsontwerp in te trekken. „Het betekent een ernstige aantasting van onze rechten. De wet is verschrikkelijk”, zei homoactivist Alimi Ademola. Hij kreeg steun van vicevoorzitter Abdul Oroh van de mensenrechtencommissie in het parlement: „Ook minderheden verdienen bescherming”.

In veel Afrikaanse landen is openlijke homoseksualiteit taboe. Als uitzondering heeft Zuid-Afrika in december het homohuwelijk mogelijk gemaakt, wat voor veel ophef binnen en buiten het ANC zorgde. In de anglicaanse kerk dreigt momenteel een scheuring, omdat de conservatieve Afrikaanse leden de benoeming van een homobisschop in de VS niet willen accepteren.

Weinig Afrikanen weten dat in het verleden diverse Afrikaanse volkeren homo-erotische relaties accepteerden. Het waren juist de blanken die deze veroordeelden en in de ban deden. In een aantal landen bestaan wel kleine homo-organisaties, maar die hebben het moeilijk. In 2004 werd in Sierra Leone lesbisch activiste Fanny Ann Eddy (30) in haar kantoor door een groep mannen verkracht en vermoord.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden