Nigeria weet eindelijk ook gijzelaars te redden

Het offensief tegen terreurbeweging Boko Haram ging tot nu toe vooral om grondgebied, maar deze week kregen leger en burgerwachten ook veel slachtoffers vrij.

Of zij in april 2014 uit Chibok werd ontvoerd is onduidelijk, maar Serah Luka is in ieder geval weer vrij. Samen met 97 andere gegijzelde vrouwen en kinderen werd zij donderdagavond bevrijd uit de klauwen van Boko Haram in het Sambisawoud, een van de laatste toevluchtsoorden van de terreurbeweging in Noordoost-Nigeria. Bij de aanval werden 35 opstandelingen gedood.

Nigeria werd bedolven onder internationale kritiek nadat Boko Haram in 2014 bijna driehonderd meisjes uit een kostschool in de stad Chibok had ontvoerd. De campagne #Bringbackourgirls ging viraal op sociale media. Er is de Nigeriaanse overheid veel aan gelegen om te laten zien dat ze juist deze meisjes terug kan brengen.

Het leger stelt dat Serah Luka een van de 218 meisjes is die #BringBackOurGirls nog zoekt, al zegt de organisatie zelf dat ze onder die naam niet op de lijst met vermisten van Chibok voorkomt. Ze was waarschijnlijker één van de duizenden anderen die in de afgelopen jaren door Boko Haram werden ontvoerd, net als de anderen die tegelijk met haar werden bevrijd.

Eerder deze week werd de eerste van de Chibokmeisjes, Amina Ali Nkeki, gevonden toen ze vluchtte tijdens het houtsprokkelen. Zij mocht prompt op audiëntie bij president Buhari, voor het oog van tv-camera's.

Buhari heeft beloofd het verslaan van Boko Haram en het bevrijden van hun gijzelaars prioriteit te geven, in tegenstelling tot zijn fel bekritiseerde voorganger. Mensenrechtenorganisaties hadden hevige kritiek op die show. Tsambido Hosea Abana, een vertegenwoordiger van de gemeenschap uit Chibok, vond dat Amina Ali als een object werd gebruikt.

Het succes van deze week is in ieder geval welkom bij alle verwanten van ontvoerde meisjes en vrouwen. Hun hoop op een goede afloop van de gijzelingen neemt toe. Het leger kondigde direct nieuwe offensieven aan in het Sambisawoud. Kashim Shettima, de gouverneur van de provincie waar de acties plaatsvinden, heeft goede hoop dat de troepen 'in de komende weken' de andere meisjes zullen vinden. En wellicht ook de vele slachtoffers van andere ontvoeringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden