Nigeria hoopt op einde geweld

In de aanloop naar de verkiezingen zijn aanslagen aan de orde van de dag

REPORTAGE | ILONA EVELEENS | MAIDUGURI

Verkiezingsposters in de drukke straten van Maiduguri zijn bedekt met een smeerlaagje, afkomstig van de uitlaatgassen van duizenden bromfietstaxi's. Stof hecht zich aan de portretten van de kandidaten. In de schaduw van een afdakje luiert een groepje jonge mannen in kaftans. "We wachten op een klusje", vertelt een van hen.

De mannen behoren tot het enorme leger van werklozen in Maiduguri, hoofdstad van de deelstaat Borno. Boevenbendes, gewelddadige sektes en politici kunnen deze wanhopige jongeren gemakkelijk rekruteren. Geweld is aan de orde van de dag, vooral in de aanloop naar een serie verkiezingen, die vandaag begint met het stemmen voor het nationale parlement en de Senaat.

Politici van de All Nigeria Peoples Party (ANPP), waartoe de huidige deelstaatgouverneur Ali Sheriff behoort, zijn het doelwit, net als politiemensen, traditionele leiders en gematigde imams. De meeste aanslagen voeren jongeren uit vanaf okada's, de bromfietstaxi's. "Ze nemen wraak uit naam van Boko Haram", zegt Ahmad Alkida.

Hij is journalist en kenner van Boko Haram, de islamitische sekte die in 2009 in opstand kwam tegen de autoriteiten. Duizenden mensen kwamen om tijdens vijf dagen van zware gevechten. Sekteleider Mohamed Yusuf werd na zijn arrestatie zonder pardon doodgeschoten.

Verkiezingscampagnes in Nigeria gaan altijd gepaard met geweld. In Maiduguri bieden ze de kans voor nieuwe wraakacties. Ook proberen jongeren de uitslag met geweld te beïnvloeden. "Een van de leiders van Boko Haram bezweert dat het moorden stopt als er een andere partij dan de ANPP in de deelstaat aan de macht komt. ANPP en gouverneur Sheriff krijgen de schuld van het bloedbad en de misère van de deelstaat", vertelt Alkida. Hij ontkwam ternauwernood aan executie door de politie op verdenking lid te zijn van Boko Haram.

Sinds de gebeurtenissen van 2009 mogen er geen okada's rijden tussen zes uur 's avonds en zes uur 's morgens. De bestuurders lopen een deel van hun inkomen mis. Winkels sluiten vroeg omdat er toch geen klanten komen. Na zes uur verandert Maiduguri in een spookstad.

Ook in andere deelstaten van Nigeria keerden in de laatste tien jaar gewapende bendes zich tegen de autoriteiten, zoals in de olierijke zuidelijke Nigerdelta. Iedere militie rechtvaardigt haar strijd met regionale misstanden. De scheidslijn tussen misdaad en rebellie is diffuus.

"Het is een reactie op de falende democratie, na de overschakeling van een militair naar een burgerregime in 1999", zegt Mohamed Wuyo, een mensenrechtenactivist in Maiduguri. "Er was zo veel hoop. Nigerianen dachten er beter van te worden, maar kwamen tot de ontdekking dat politici zich alleen maar willen verrijken."

Boko Haram betekent in de plaatselijke taal 'Westers onderwijs is verboden'. Sekteleider Yusuf zag armoede als een gevolg van Westers onderwijs, dat de regerende en corrupte elite in Nigeria had genoten.

In het olierijke land zijn politici onbeschaamd rijk, terwijl 70 procent van de bevolking moet rondkomen van minder dan anderhalve euro per dag. In de deelstaat Borno bestonden vroeger tal van industrieën zoals katoenverwerking. Maar alle fabrieken sloten de poorten door corruptie en slecht bestuur. Ook hiervoor leggen veel inwoners de schuld bij gouverneur Sheriff.

Mohamed Wuyo hoopt op een einde aan het geweld door de verkiezing van andere leiders. "In Maiduguri, in Borno, in Nigeria hebben we politici nodig die zich niet alleen willen verrijken. Komen die niet dan vrees ik opstand als in Libië."

Hoofdstad van Borno
Maiduguri is de hoofdstad van Borno, de meest noordoostelijke deelstaat van het Afrikaanse land Nigeria. De stad is een handelscentrum door de ligging bij de grenzen met Kameroen, Tsjaad en Niger. Het noorden van Nigeria wordt bewoond door voornamelijk Hausa Fulani, een islamitisch volk. Maar er leven ook tal van andere, kleinere volken van wie de meesten het christendom aanhangen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden