Nigeria explosief na uitstel verkiezingen

Boosheid over slecht georganiseerde stembusgang

Woede, frustratie en schaamte heersen in Nigeria na uitstel van een marathon aan verkiezingen. "De regeringspartij heeft een nieuwe ingenieuze manier van frauderen bedacht. Ik begrijp alleen nog niet hoe het werkt." Ayo Koiki, een jonge zakenvrouw, twijfelt er niet aan dat uitstel van de verkiezingen voor het nationale parlement, presidentschap en gouverneurschap wordt misbruikt door politici.

Sinds de terugkeer van een burgerbewind in 1999 is met alle verkiezingen gefraudeerd. Het meest schaamteloze geknoei vond vier jaar geleden plaats. De Peoples Democratic Party (PDP) is sinds twaalf jaar de regerende partij en de verwachting is dat haar presidentiële kandidaat en de huidige president van Nigeria, Goodluck Jonathan, gaat winnen. Maar de onvrede met de PDP neemt toe en heel wat deelstaatgouverneurs en volksvertegenwoordigers van de PDP zullen niet worden herkozen bij eerlijke verkiezingen.

Afgelopen zaterdag hadden kiezers op enkele plaatsen al gestemd, terwijl anderen in de rij stonden, toen Attihiru Jega, voorzitter van de nationale kiescommissie (INEC), de stembussen weer sloot. Ondanks officiële verklaringen blijft het onduidelijk wat de precieze oorzaak was. In enkele deelstaten ontbrak het aan stembussen, in andere aan stembiljetten en in weer andere aan formulieren voor de resultaten. Diplomaten en waarnemers houden het voorlopig, in tegenstelling tot de gemiddelde kiezer, op slechte organisatie.

"Verkiezingsmateriaal zou op verschillende plaatsen in het buitenland zijn gedrukt om fraude te voorkomen. Ook zou het zo laat mogelijk moeten worden aangevoerd, ook al om gesjoemel te voorkomen", weet een diplomaat. "Vorige week donderdag was eigenlijk al duidelijk dat het mis zou gaan, maar Jega bleef hopen dat het goed zou komen".

Jega was vorig jaar door president Jonathan benoemd om schoon schip te maken binnen de kiescommissie na haar falen bij de verkiezingen van 2007. De INEC-voorzitter is een academicus met ongeschonden reputatie. Hij is niet geliefd bij veel PDP-politici die vrezen hun zetels te verliezen. "Ik geef hem vooralsnog het voordeel van de twijfel", zegt een diplomaat. "Hij is ook niet de enige binnen de INEC. Er zijn tal van commissarissen die hun eigen agenda hebben."

Oppositieleden zijn verdeeld over de reden van het uitstel. "President Jonathan en de PDP voeren enorme druk uit op Jega en beïnvloeden hem", merkt Mohammadu Buhari op, de belangrijkste rivaal van Jonathan in de race om het presidentschap. Volgens hem is het twijfelachtig of onder de huidige omstandigheden eerlijke verkiezingen gehouden kunnen worden. Babatunde Fashola, de populaire gouverneur van de deelstaat Lagos en lid van de oppositie, roept op tot geduld van de kiezers. "We moeten rustig blijven en alle vormen van geweld voorkomen in het belang van Nigeria."

De oproep lijkt niet overdreven. In de aanloop naar de verkiezingen zijn honderden mensen omgekomen en de politieke temperatuur is de laatste dagen flink gestegen. "Nigerianen eisen nu echt goede verkiezingen en zullen gesjoemel niet zonder slag of stoot accepteren", meent Michael Uwemedimo, een Nigeriaanse mensenrechtenactivist. "De kiezers worden steeds mondiger. Ze kijken naar Egypte en realiseren zich daardoor hoe groot hun macht kan zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden