Verkiezingen Groot Brittannië

Nigel Farage ligt op ramkoers met de Conservatieve Partij

Nigel Farage de leider van de Brexit Partij op campagne donderdag in de Britse plaats Hull.Beeld Forsyth/Getty Images

De Brexit Partij sluit geen strategisch pact met de Conservatieve Partij van Boris Johnson in de aanloop van de parlementsverkiezingen op 12 december.

Met parlementsverkiezingen in zicht vliegen de Brexit Partij van Nigel Farage en de Conservatieve Partij van Britse premier Boris Johnson elkaar stevig in de haren. Aan het begin van de week was Farage bereid geen eigen kandidaten mee te laten doen in 317 kiesdistricten waar de Conservatieven de vorige keer wonnen.

De partij van Johnson wil dat de Brexit Partij veel meer districten opgeeft en gedraagt zich als rupsje-nooit-genoeg. De Conservatieve Partij verlangt dat de Brexit Partij alleen meedoet in veertig kiesdistricten waar de Labour Partij van oudsher de baas is, maar waar Farage met zijn harde brexit-standpunt stemmen kan ophalen.

Farage liet gisteren weten dat zijn partij geen strategisch pact sluit met de club van Johnson. Zijn Brexit Partij doet mee in 317 kiesdistricten van de 650. Daarmee concurreren beide partijen die voor een brexit zijn met elkaar. In het Britse systeem geldt, de winnaar per kiesdistrict krijgt de zetel voor het Lagerhuis, ook al is dat met minder dan 50 procent.

Een oud gezegde luidt: waar twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. En dat is nu juist waar de Conservatieven voor vrezen. Zo zou Labour een kans maken zetels te veroveren, waar dat zonder de Brexit Partij nooit het geval zou zijn.

Deal met de EU

Farage is woest op de partij van Johnson, die met “schandalige tactieken” zijn partij tegenwerkt. In een toespraak gisteren in Hull beschuldigde hij de Conservatieve Partij ervan zijn kandidaten aan de lopende band lastig te vallen. Zij worden gebombardeerd met telefoontjes en e-mails om niet mee te doen aan de verkiezingen.

De brexiteer pur sang verweet de partij van Boris Johnson dat die de Brexit Partij helemaal uit het Britse parlement wil houden. Zelfs in de veertig kiesdistricten die traditioneel naar Labour gaan, en waar de Brexit Partij wel een kans maakt, doen de Conservatieven toch mee met een kandidaat. “De Conservatieven hebben daar nooit gewonnen, zullen daar nooit winnen en toch dagen ze met een kandidaat de onze uit. Ik weet genoeg. Het gaat de Conservatieven alleen maar om de eigen partij en niet om de brexit gedaan te krijgen”, zei een boze Farage tegen zijn toehoorders.

Over hoe de brexit eruit moet zien, verschillen Johnson en Farage ook. De laatste wil geen deal met Europese Unie, gewoon hard afscheid nemen. Johnson wil de deal die hij onlangs met de EU sloot na de verkiezingen aan een meerderheid in het parlement helpen en zo tot een beter geregeld vertrek komen. Farage gruwt van dit soort compromissen. 

Lees ook: 

Brexit Party trekt zich terug uit het halve land.

De Britse Conservatieve Partij heeft maandag een groot cadeau van de Brexit Party gekregen van Nigel Farage.Die beloofde dat hij de Conservatieven niet zal bestrijden in de 317 kiesdistricten waar de Conservatieven in 2017 een meerderheid haalden. De partij zal alleen meedoen in de districten waar Labour er met de winst vandoor ging. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden