NIEUWS

Koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen zijn mensen. En mensen hebben hun gebreken, halen rotstreken uit, zijn vaak niet kuis, hebben eigenaardigheden. Wij, 'gewone mensen', moeten ons daarom maar gelukkig prijzen niet bij nacht en ontij te worden geobserveerd door royalty-watchers. Want ook al vreten we de door roddel verkregen prietpraat uit de paleizen, onze huisjes zouden te klein zijn als de achterklap onszelf betrof. Ik vrees dat we de barricaden zouden opgaan voor onze privacy.

HUIB GOUDRIAAN

De Britse dagbladen leken zich dat te realiseren, gaven althans na de tragische dood van Diana schoorvoetend te kennen dat ook vorstelijke personen daar recht op hebben. Maar wat gebeurde er deze week? Media die nog niet zo uitbundig sabbelden aan de gigantische royalty-lolly, gingen om. Ze vielen als dominostenen.

Het begon met de serieuze The Guardian, die de voorpagina, ja écht pagina één, opende met 'extraordinary allegations' ontleend aan het boek van de Amerikaanse Kitty Kelley. Zo wordt in de als 'niets verhullend' aangeprezen biografie over het Britse koningshuis monkelend verteld, dat Elizabeth II en Philip in bed allesbehalve kil en terughoudend waren. De Britten die hun koningin koud en gevoelloos vinden, zullen er paf van staan: Elizabeth wilde ooit alleen maar seks, en in zo'n tempo dat Philip zich erover beklaagde.

De reeks 'onthullingen' van overspel en stupide opmerkingen van de Windsors, gebaseerd op anonieme bronnen en vage veronderstellingen, ze gaan het niveau van kroegpraat en Goede Tijden Slechte Tijden niet te boven. Niettemin, The Guardian zette dit nieuws op de voorpagina.

De tweede dominosteen viel gisteren. Trouw berichtte, in de opening van de voorpagina: “Beatrix vond Diana hysterisch.” Wat is hier feitelijk aan de hand? De Nederlandse vorstin uitte een privé-opvatting over prinses Diana. Ook werd gemeld: “Koninginnedag komt familie de neus uit.” De prinsen zwelgen dus minder verzaligd in een opgeklopt oranje boven-sfeertje dan de lezers van Story, Privé en Vorsten graag willen geloven. Maar is dat nieuws? Iedere Nederlander kan toch bedenken dat het voor een bepaald gezin, de familie Oranje, niet altijd even gemakkelijk is rond te gaan als tot vlees geworden vaderlandse symbolen? Of is er nog steeds geen besef dat vorsten net mensen zijn? Dan staat ons nog wat te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden