'Nieuwsuur' blijft scherp, Jort Kelder gaat bijna vliegen

Wilt u pessimisme of optimisme op tv? VVD-leider Mark Rutte kan in zijn spotje wel zeggen dat hij optimist is, maar schetst tegelijk rampscenario's als de PVV de grootste partij wordt. Het is allemaal emotie - zwabberen tussen hoop en vrees. Soms heb je daar genoeg van als tv-kijker, en voel je de bankhangerige neiging tot escapisme.

Ik ben blij dat 'Nieuwsuur' nu niet kiest voor nog meer debat en emotie, maar voor feiten en partijstandpunten. Mariëlle Tweebeeke en Twan Huys onderwerpen dagelijks één lijsttrekker aan een spervuur van goed voorbereide vragen. Hoe wil Marianne Thieme met de Partij voor de Dieren de vleessector afschaffen als daarmee 200.000 banen verloren gaan? Waarom spreekt Denk-voorman Tunahan Kuzu andere Kamerleden aan op hun migrantenafkomst terwijl hij pleit tegen discriminatie? Hij verwijt Turks- en Marokkaans-Nederlandse Kamerleden dat ze hun afkomst verloochenen en in de moskee andere dingen beloven dan waar ze voor stemmen in de Kamer.

Tweebeeke legde dinsdag simpel het Denk-partijprogramma naast Kuzu's eigen stemgedrag en liet de ene na de andere inconsistentie zien. Het werkt goed, dat show, don't tell. Jammer dat Geert Wilders het 'niet leuk' genoeg vindt om bij Nieuwsuur langs te komen.

Woensdag werd Emile Roemer geschoren. Naast Twan Huys mochten drie burgers met verloren SP-sympathie hem vragen stellen. Zoals: "De SP is overal tegen, maar waar is de SP eigenlijk vóór?" Zij vroegen naar een overtuigend verhaal, maar Roemer bleef hangen in particuliere kwesties. Geen vergezichten, hooguit een blik op de stoeprand aan de overkant van de straat. Zo iemand kan hen niet door roerige tijden leiden, zag je hen denken.

Gaat het nou goed of fout met Nederland? Die vraag, die echo van hoop en vrees, kom je nu vaak tegen op tv. Soms met verrassende uitkomsten, merkte Jort Kelder woensdag in 'De Stelling van Nederland' (AvroTros). Zijn nieuwe debatprogramma voor gewone mensen streek expres neer in het Rotterdam van Pim Fortuyn, in Kantine Walhalla. Dat zou vast 'geschreeuw van het volk' worden, zie de beschrijving: 'Politieke correctheid staat niet op het menu, wel een 'recht voor z'n raap'-gesprek met een pittige stelling als startpunt: Is dit mijn Nederland nog wel?'

Die stelling, nee: retorische vraag, riep allemaal verzoenende woorden op. "Hoi, ik ben Bradley en ik voel me hartstikke thuis in Nederland", straalde een frisse migrantenjongen. Een tot moslima bekeerd meisje pleitte voor elkaar de hand reiken, een PVV-sympathisant kreeg tegengas van andere autochtonen. Kelder wilde steeds 'even wat meningen pakken' in de hoop op een conflictje. Er zat heus wat pijn, maar zijn publiek klaagde vooral over de vergroting van tegenstellingen. Groepen willen grotendeels best naar elkaar luisteren en meer hun best doen voor een ontmoeting, bevestigden cijfers van het ingevlogen EenVandaag Opiniepanel. "Dus we moeten gewoon meer trouwen en seks hebben met elkaar", grapte Kelder. Applaus. De PVV'ers smolten van de welwillendheid om hen heen en het was eind goed al goed. Goh, en dat in Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden