Nieuwste Ubuntu mikt ook op professionele markt

De concurrentie voor Microsoft Windows neemt steeds serieuzere vormen aan. Morgen zorgt Linux-variant Ubuntu voor de grootste release party die ooit in Nederland voor zogeheten open source software is gehouden.

Saskia Bosch

Ubuntu richt zich meer dan andere Linux-smaken op de consument en tracht daarom net zo gebruiksvriendelijk te zijn als Windows of zelfs beter dan dat. Dat heeft er al voor gezorgd dat Ubuntu in slechts een paar jaar de meest gebruikte Linux-variant is geworden. Elk half jaar wordt er een nieuwe versie van uitgebracht die gratis kan worden gedownload. Morgen kan kennis worden gemaakt met de nieuwste versie, Hardy Heron (Ruige Reiger) gedoopt.

Ubuntu beperkt zich echter niet tot de consumentenmarkt. Hardy Heron is nadrukkelijk ook bedoeld voor het bedrijfsleven en andere professionele gebruikers. Die eisen langdurig ondersteuning van software. Ook al is een upgrade naar een nieuwere versie telkens gratis, het levert in grote bedrijfsnetwerken met veel pc’s veel werk op waar men niet op zit te wachten. Daarom belooft Ubuntu voor Hardy Heron drie jaar ondersteuning en veiligheidsupdates, waar dat voor de andere versies telkens zes maanden is. Linux wordt daarnaast al veel toegepast op bedrijfsservers en ook daarvoor is er een aparte Hardy-Heronversie.

Tijdens de bijeenkomst van morgen, vanaf 10 uur in het voormalige Volkskrant-gebouw aan de Amsterdamse Wibautstraat, zijn er aparte lezingen en demonstraties voor zowel consumenten als voor het bedrijfsleven en bijvoorbeeld scholen.

Zaterdagmiddag meer over Ubuntu op www.trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden