Nieuwste stunt van de Remonstranten: radiospotjes over de preek van de week

Wie vrijdag of zaterdag de radio aanzet, kan zomaar een man horen die met galmend stemgeluid 'De preek van de week' aankondigt.

Het is een radiocommercial, speciaal voor de zondagse preek. De Remonstranten, een klein en vrijzinnig kerkgenootschap, beginnen er eind deze week mee. Het is in Nederland nog nooit eerder gedaan.

Na de plechtige aankondiging klinkt een uiterst beschaafde stem. Het blijkt een dominee uit Rotterdam die in een kleine twintig seconden vertelt waarover zijn preek zondag gaat. 'Mijn God begon met de oerknal', zegt hij. 'Daarom gaat mijn preek van de week over de vraag: schiep God de oerknal of hebben we zelf God geschapen?'

"Een gemiddelde theatervoorstelling maakt ook op deze manier reclame. Nou, dan kunnen wij het ook", zegt Tom Mikkers, algemeen secretaris van de remonstranten. In totaal zullen er acht weken lang dominees te horen zijn die hun kanselrede aankondigen.

Reclame maken voor God? Het lijkt misschien een beetje apart, maar de remonstranten doen het al een tijdje. Vorig jaar hingen op treinstations en in bushokjes posters met teksten als 'Mijn God trouwt homo's' en 'Mijn God doet niet aan dogma's'. Mikkers: "Ook in de radioreclame komen typisch remonstrantse thema's langs, zoals geloof en wetenschap, duurzaamheid, filosofie en humor."

De Remonstrantse Broederschap - ruim vijfduizend leden - omschrijft zich graag als het kleine eigenwijze zusje van de grotere, door de bank genomen behoudender, protestantse kerken.

Zelf noemde Mikkers zijn club in het verleden al eens het Asterix en Obelix-dorp van de Nederlandse kerk. Zo zegenden remonstranten al in de jaren tachtig relaties van homo's in - een tijd dat het homohuwelijk nog niet werd erkend door de Nederlandse overheid.

Het reclamegeweld lijkt vruchten af te werpen. Ging het jarenlang bergafwaarts met het vergrijsde genootschap, sinds de postercampagne is er voorzichtig enige groei geboekt. Driehonderd nieuwe leden ('vrienden') kwamen er vorig jaar bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden