NIEUWSMAKERS / Max van der Stoel

In de Griekse hoofdstad Athene is nog een plein naar hem vernoemd. Max van der Stoel dankt dat aan zijn strijd tegen het kolonelsregime, dat Griekenland van 1967 tot 1974 in een niemand ontziende dictatuur geklemd hield.

Mede door een vernietigend rapport dat Van der Stoel als PvdA-kamerlid voor de Raad van Europa schreef, verdween Griekenland in 1969 uit de Raad. Later uitte Van der Stoel als minister in Navo-verband kritiek op de Griekse dictatuur, in die tijd een tamelijk opmerkelijke bejegening van een land dat gold als een 'bondgenoot'.

Ook elders manifesteerde Van der Stoel zich. In het communistische Tsjechoslowakije nam hij het later op voor de dissidenten van Charta 77, bij wie hij op huisbezoek kwam. Hij protesteerde in Praag tegen de arrestatie van de toenmalige dissident Vaclav Havel, de latere president.

Na zijn politieke carrière begon Van der Stoel een diplomatieke. Bijna al zijn latere functies hebben de term 'mensenrechten' of 'minderheden' in de omschrijving staan. Hij werd hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de VN in New York en was twee jaar voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. Na zijn terugkeer werd hij voorzitter van de Habitat-commissie voor daklozen in de wereld, en het Nederlands Helsinki Comité, dat ijverde voor de naleving van de Helsinki-akkoorden over mensenrechten. In 1991 wezen de VN hem aan als rapporteur over mensenrechten in Irak.

In 1992 werd Van der Stoel de eerste Hoge commissaris voor de minderheden van de OVSE. Zo heeft hij zich onder meer beziggehouden met de Albanezen in Kosovo. Van der Stoel is nu aan zijn zevende en laatste jaar bezig bij de OVSE.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden