Nieuwsgierig potentaat mag doorregeren

Hij had het de hele week al geweten, pochte hij. Hij had in die laatste dagen voor de stembusgang 'warmte' ontmoet, 'vertrouwen' en 'sympathie voor de sociaal-democratie'. Göran Persson overdreef zondagavond, maar de opluchting was dan ook groot. In werkelijkheid had hij peentjes gezweet toen de comfortabele voorsprong in de peilingen als sneeuw voor de zon was verdwenen.

Remco Pols

Eind goed al goed. Persson (53) treedt binnenkort voor de derde keer aan als premier van Zweden. In 1996 loste hij zijn partijgenoot Ingvar Carlsson af, in 1998 regeerde hij door na het slechtste verkiezingsresultaat dat zijn partij ooit boekte.

Persson is een apparatsjik, zeggen vriend en vijand. Hij werd groot in de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij, die Zweden bijna als een eenpartijstaat bestiert. Hij is ,,een ontwikkelde geest, getalenteerd en bovenal nieuwsgierig'' (zijn vrienden), een ,,potentaat'' met bijnaam HSB: Han som bestümmer, 'Hij die alles alleen beslist' (zijn vijanden). Het dagblad Expressen berekende dat hij tijdens een verkiezingsdebat op de Zweedse tv in een uur tijd 158 keer 'ik' zei.

Persson werd in 1979 lid van het parlement, en was van 1989 tot 1991 minister van onderwijs en volwasseneneducatie. In 1994 werd hij minister van financiën in het tweede kabinet van Carlsson, tot diens vertrek uit de politiek.

Persson is een charmeur, zeggen vriend en vijand. Hij is de enige partijleider met charisme in de Zweedse politiek. Tussen 1996 en 1998 leidde hij een minderheidskabinet dat werd gedoogd door de rechtse Centrumpartij. Na de verkiezingen van 1998 verleidde hij de Linkse Partij (socialisten) en de Milieupartij de Groenen tot eenzelfde houding.

De komende tijd zal Persson zijn charme nodig hebben bij de vorming van een kabinet. De ex-communisten willen wel door, maar de groenen hebben ministerposten geëist, iets wat de premier de hele verkiezingscampagne categorisch heeft geweigerd. Als hij dat kunststukje heeft geklaard, kan hij beginnen aan de echte klus in de komende regeerperiode: het referendum waarin de Zweden zich moeten uitspreken over de euro, ergens in 2003.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden