'Nieuwsgier': Humor, serieuze zaken, maar geen vrouwen

'Nieuwsgier', 22.27-23.05 uur, Nederland 1.

“In 'Nieuwsgier' zit humor, maar er zijn ook hele serieuze interviews en rubrieken.” Zo belicht Henk van Gelder bijvoorbeeld de dagbladen in 'De krantenbak' en onderzoekt Jan Kuitenbrouwer de 'antropologie van de tv'. Van den Heuvel: “Satire is beide: serieus én humor.”

'Nieuwsgier' is semi-live: het wordt 's middags opgenomen en 's avonds uitgezonden. De onderwerpen zijn actueel en dus niet van te voren bekend. De KRO heeft wel enkele voorbeelden bedacht om een idee te geven van wat er te verwachten is: 'Een interview met de getransplanteerde nier van Bart de Graaff, als hijzelf die week enkele keren in andere programma's over zijn operatie heeft verteld'. Een ander voorbeeld. Als de show een aantal weken geleden al begonnen was, dan hadden ze het gekloonde schaap Dolly geïnterviewd.

De mannelijke meerderheid in redacties is misschien een leuk(er) onderwerp om te belichten in de show. Want ook bij 'Nieuwsgier' bestaat de redactie voor een groot deel uit wijze, gerespecteerde en toch al wat oudere mannen. Naast Van den Heuvel zijn dat onder anderen Martin van Amerongen, Jack Gadella, Ruud Verdonck en Frits Spits. Dat de redactie wat aan de oude kant is, wordt door Van den Heuvel tegengesproken: “Het zijn de namen van bekenden zoals Van Amerongen en ikzelf die blijven rondgalmen, maar redactielid Sander van Opzeeland is, geloof ik, 23.”

Dat er geen vrouwen in de redactie zitten kan hij moeilijk ontkennen. In een interview met de VPRO-gids had hij al gezegd moeite te hebben met het verzinnen van namen van vrouwen die erin thuis konden horen. Die uitspraak herhaalt hij nog eens, maar voegt eraan toe dat hij bijzonder graag vrouwelijke tekstschrijvers bij het programma zou willen halen: “Ik heb drie vrouwen benaderd, de namen noem ik niet, maar ze konden niet. Van de week heb ik nog een nieuwe naam doorgekregen. Dat ik niet met meer ideeën voor vrouwen kwam verontrust mij ook. Ik sta open voor suggesties, want ik ben er diep van overtuigd dat vrouwen een andere kijk op de media hebben dan mannen.”

Een middagje zoeken leverde toch al rap wat suggesties voor Van den Heuvel op. Namen van vrouwen die makkelijk met ideeën als de nier van Bart de Graaff, of veel beter, op de proppen kunnen komen. Bijvoorbeeld de cabaretières Sanne Wallis de Vries en Hetty Feteris. De eerste won het Leids Cabaretfestival dit jaar, de tweede in 1996. Of Hester Macrander. Zij stond in 1990 in de finale van dat festival en heeft sindsdien al enkele programma's voor zichzelf geschreven. “Als er iemand durft te beweren dat er geen vrouwen te vinden zijn die sterke teksten kunnen schrijven, dan wordt hij vooral geconfronteerd met zijn eigen vooroordeel”, vindt Macrander. “Er wordt over de teksten van mijn programma's nooit geklaagd.” Ze werkte al eens voor de KRO, bij Radio Magnolia met Jeroen van Merwijk en Bavo Galema. “Dat botste weleens. Ik vond de mannenhumor soms flauw; oude-jongens-krentenbroodgrappen. Zij vonden dat ik moeilijk deed, omwegen nam.”

Ze kan ook nog wel wat namen noemen van vrouwelijke collega's: Brigitte Kaandorp (“hoewel het bij haar misschien meer in haar persoonlijkheid zit”) of Lenette van Dongen (“die staat aan het hoofd van haar teksten”). Een opmerkelijke suggestie van Macrander is Maria Goos, scenarioschrijfster voor de tv-serie 'Pleidooi'. “Die serie schrijven is natuurlijk iets heel anders. Maar ik heb een keer een interview met haar gelezen, die kan dat ook, scherpe teksten schrijven.” Bij Kick Productions, dat de zaken voor Macrander waarneemt, noemt een medewerkster zomaar wat namen uit het bestand van vrouwen die hun eigen scherpe teksten schrijven: Kiki Heessels, Milou Frenken, Marlies Helder.

Macrander zou op zich best plaats willen nemen in de redactie van een programma als 'Nieuwsgier': “Goed voor mijn productiviteit. Het lijkt volgens mij trouwens wel een beetje op wat ze bij het Vara-radioprogramma 'Spijkers met koppen' doen, of op 'Dit was het nieuws' van de Tros.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden