nieuws31maandag

Klimtorens, schietbaan en groot materieel zijn meer in trek op de Landmachtdagen dan het wervingsplein. ( FOTO HERMAN ENGBERS) Beeld
Klimtorens, schietbaan en groot materieel zijn meer in trek op de Landmachtdagen dan het wervingsplein. ( FOTO HERMAN ENGBERS)

havelte - – Al bij aankomst bij de Johannes Postkazerne in Havelte is de harde realiteit van de krijgsmacht zichtbaar. De vlag hangt halfstok.

George Marlet

Bezoekers van de landmachtdagen houden een minuut stilte ter nagedachtenis van korporaal der eerste klasse Luc Janzen, een week eerder in Uruzgan door een bermbom om het leven gekomen. Bij de missie in Afghanistan zijn de afgelopen vier jaar 24 Nederlandse militairen om het leven gekomen, de meesten van de Koninklijke landmacht. Dat heeft jongeren niet afgeschrikt om bij de landmacht te solliciteren. Nu er over twee maanden een einde komt aan de missie in Uruzgan, is het omgekeerd de vraag of dat gevolgen zal hebben voor de werving.

„Er zullen altijd missies zijn. Misschien minder grootschalig dan in Afghanistan, maar de krijgsmacht blijft bij missies betrokken’’, zegt commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Op het kazerneterrein is de ’Patrol base Uruzgan’ gebouwd, omringd door metershoge zandzakken en bekroond door een zwaarbeveiligde wachttoren. Ouders met kinderen nemen er een kijkje. Bij de klimtoren en de ’schietbaan’ is het drukker dan op het wervingsplein, waar de krijgsmachtdelen met gelikte presentaties jongeren proberen te interesseren voor een baan bij Defensie.

De nadruk ligt dit jaar meer op het presenteren van de landmacht (onder het motto ’Mee op missie’) dan op de werving. In twee dagen tijden hebben de personeelswervers honderden contacten gelegd. „Het effect van die contacten is heel moeilijk meetbaar’’, zegt woordvoerder Frans Verburg. „Het is niet te zeggen hoeveel van die contacten ook tot een sollicitatie leiden.’’ Per jaar solliciteren gemiddeld zo'n 15.000 mensen naar een baan bij Defensie, van wie uiteindelijk een derde wordt aangesteld.

Algemeen is de verwachting dat het eindigen van de missie in Uruzgan geen grote invloed zal hebben op de animo om bij Defensie te komen werken. De stand van de economie en de arbeidsmarkt spelen daarbij een veel grotere rol.

Het aantal vacatures bij Defensie is de afgelopen jaren al fors teruggelopen, van zo’n 7000 tot 2700. Werving blijft dus wel nodig om de gelederen gevuld te krijgen, ook zonder de grote operatie in Afghanistan. Alleen al de landmacht ziet per jaar zo’n 2000 mensen vertrekken. Voor de gehele Defensie-organisatie lag dat aantal in 2008 op 5500.

De Landmachtdagen (kosten 22 miljoen euro) zijn door 110.000 mensen bezocht. Ook gisteren was het ondanks de regen druk. Of, zoals zegsman Frans Verburg het verwoordde: „Trotseerden velen, zoals bij een echte missie, de klimaatomstandigheden om te ervaren hoe de landmacht haar missies vervulde, vervult of kan vervullen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden