nieuws29maandag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

„In bijna alle landen waar ze bestaan, behoren christen-democratische partijen tot de conservatieve partijen. Logisch, want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2000 jaar oud is”, aldus minister Hans Hillen van het CDA. Nu ken ik dat boek en het is verre van conservatief. Het CDA is ook helemaal niet gebaseerd op dat boek, het is gebaseerd op cultureel gevormd christendom. Waarom het woord ’rechts’ hier niet gebruikt, in plaats van conservatief. Omdat het verraad aan het evangelie dan wat al te duidelijk wordt? Ze zullen bij het CDA denken dat Jezus dood is.

J. van Rhoode Amsterdam

Nu weer het pensioenfonds ABP dat zich beklaagt over de steeds maar ouder wordende Nederlanders! Hadden de bestuurders dat niet tientallen jaren van tevoren kunnen zien aankomen? Of hebben de huidige moeilijkheden misschien meer te maken met de financiële crisis van de laatste tijd? Als senior word ik een beetje moe van het voortdurende verwijt dat ik er nog ben.

Piet Poot Den Haag

Het is verbazend hoe Wilders reageert op de onthullingen over het verleden van een aantal PVV’ers. Stel dat dit verhaal ging over Kamerleden van Marokkaanse of Turkse afkomst? Had hij het dan nog over die hyperige media? Ik denk het niet. Maar ja, inmiddels weten we dat Wilders en zijn vrienden er een dubbele moraal op na houden.

Brigitte Snoeks Heemstede

Heel Nederland heeft een mening over de maatregelen die Geert Wilders heeft genomen, of had moeten nemen. Velen spreken er schande van dat hij niemand uit de fractie heeft gezet. Kennelijk heeft niemand in de gaten dat Wilders iets heel belangrijks van Job Cohen heeft geleerd, namelijk het belang van ’de boel bij elkaar houden’. Ik ben blij dat Geert Wilders zo veel wijsheid tentoon weet te spreiden!

Jaap Visser Bilthoven

De term ’christelijk’ wordt soms wel erg lichtzinnig gebruikt. Hans Goslinga schrijft (Trouw, 27 november) over de christelijke cultuur waarover de PVV zou waken, maar blijft vaag over de inhoud van dat christelijke. Dat ’de PVV er met de C van het CDA vandoor gaat’ kan zo niets anders betekenen dan dat die C staat voor angst en eigenbelang. Als je zijn commentaar zo interpreteert, klopt het: het kleinburgerlijk egoïsme, domweg en brutaal voorzien van het etiket ’christelijk’, is bij Geert Wilders neergestreken. Wat heeft de politiek van Wilders gemeen met het evangelie van naastenliefde, vrede en verzoening?

Henk van Loenen Vianen

Ik ben het geheel eens met de schrijvers van het artikel ’Engels of Nederlands’ (Trouw, 26 november). Het begint er steeds meer op te lijken dat wij ons schamen voor onze eigen taal. Een treurig dieptepunt vind ik de naam van het vliegveld bij Rotterdam, voorheen ’vliegveld Zestienhoven’, daarna ’Rotterdam Airport’ maar nu ’Rotterdam-The Hague Airport’. ’Airport’, nou ja, maar dat ’Den Haag’ kennelijk niet goed genoeg is, vind ik een treurig dieptepunt. Wat is er mis met ’Rotterdam-Den Haag Airport’?

A. Kootstra Rotterdam

’Corruptie à la Hollandaise’, het is me uit het hart gegrepen. En ’de gewone man (en vrouw)’ kan al die verspilling ophoesten. Zo werk je in de hand dat de werkende klasse het niet meer zo nauw neemt met de beroemde normen en waarden. Waar blijven de mensen die niet alleen naar eigenbelang kijken maar ook ’omzien naar de medemens’? Nelleke Noordervliet, bedankt.

Gerda Freeman Aalten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden