nieuws29donderdag

Oud-premier Piet de Jong vergeleek de PvdA met een vuilnisbelt. (FOTO ANP) Beeld
Oud-premier Piet de Jong vergeleek de PvdA met een vuilnisbelt. (FOTO ANP)

Ik heb me gestoord aan de 95-jarige oud-premier Piet de Jong, die op het CDA congres in Den Haag volgens Trouw beweerd zou hebben, dat de Job Cohen niet wist op wat voor vuilnisbelt hij stapte toen hij zich beschikbaar stelde als partijleider van de PvdA. Met deze uitspraak beledigde hij Cohen en een gerespecteerde politieke partij. Bij de vorige verkiezingen moest Wouter Bos uitgemaakt worden voor draaikont en leugenaar. De toon is weer gezet. De PvdA wordt nu vergeleken met een vuilnisbelt en ik als lid ben er onderdeel van. Ik hoop van harte, dat de PvdA niet met gelijke munt terug gaat betalen.

Jo Weges Leek

Soms herken ik mijn eigen land niet meer. Ik ben blij dat Trouw er voorpaginanieuws van gemaakt heeft dat kwetsbare asielzoekers niet zomaar op straat gezet mogen worden. Het is toch ongelooflijk nieuws dat Nederland zich door het Europees Comité voor Sociale Rechten moeten laten vertellen dat we de mensenrechten schenden als kinderen op straat worden gezet. En dat die boodschap dan nog niet eens voldoende is om je beleid te wijzigen, maar dat er ook nog een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep aan te pas moet komen om deze goddeloze politiek te wijzigen. Wie zijn die mensen, die dit beleid hebben gewild? Welke politieke partij moet ik stemmen om dit soort politiek tegen te gaan?

Juut Goede-Bruins Slot Amsterdam

Tien jaar ben ik medewerker geweest bij VluchtelingenWerk in een azc. Steeds opnieuw zag ik hoe uitgeprocedeerde asielzoekers (meestal valse) hoop kregen door de mogelijkheden waarin de wetgeving nog voorzag. Heel begrijpelijk.

Zolang die mogelijkheden er zijn, zal de overheid de consequenties moeten aanvaarden en opvang moeten bieden. Lijkt me niet meer dan logisch.

Femmie van Santen Landgraaf

De woorden van columnist J.J. Suurmond in de krant van dinsdag zijn me uit het hart gegrepen: „Uiteindelijk zijn we allemaal allochtoon.” We omarmen de vreemdeling, zolang hij zich ver van ons bed bevindt, maar keren hem de rug toe als hij zich bij ons in de straat vestigt. We verschansen ons achter onze schuttingen en grenzen en vergeten dat hij en wij ten diepste aan elkaar gelijk zijn en deel uitmaken van iets dat veel groter is dan we met ons verstand kunnen bevatten. Uit een onbegrepen angst voor al wat vreemd is, sluiten we ons aan bij politieke leiders die ons nog verder uit elkaar drijven. Zo helpen we de angst en de haat aan de macht.

Elleke Gortemaker-Rutgers Rotterdam

Misschien wel de mooiste column die ik in tijden las, die van J.J. Suurmond. Het stemt zo overeen met mijn denken over xenofobie dat ik mezelf verdenk van narcistische reflectie bij het lezen van ’Uiteindelijk zijn we allemaal allochtoon’. Gelukkig bedenk ik dat mezelf herkennen en bevestigd voelen nog geen verheerlijking van mijn zelfbeeld hoeft te zijn. Tegen de lijsttrekker van de PVV wil ik zeggen: deze column moet je gelezen hebben. Wat zou ik dan graag van je horen wat je er van vindt, want soms ben je een allochtoon voor mij.

Jaap Glas Hengelo Ov

De tabel over het Geefgedrag naar inkomen gaat uit van brutobedragen (Trouw, 24 april). Zuiverder zou het zijn om de netto inkomensklassen oftewel het besteedbare inkomen te hanteren. Dit leidt tot een helderder beeld en een reëlere vergelijking. Ook een onderverdeling van het inkomen tot 100.000 euro, waar 90 procent van de bevolking onder valt, geeft een genuanceerder inzicht in de cijfers.

Guus Van Delfgauw

Tehuis gooit stempassen verstandelijk gehandicapten weg, meldde Trouw gisteren. Natuurlijk is de ene gehandicapte de ander niet, en er zullen vast mensen zijn die in staat zijn om zelf een keuze te maken Maar dat zal toch vaak anders liggen ook. En dan vraag ik me af waarom ouders of andere verantwoordelijken voor een geestelijk gehandicapte in feite straks dubbel zouden mogen gaan stemmen. Want daar komt het wel op neer als mensen die amper of helemaal niet voor zichzelf kunnen zorgen, mogelijk geen flauwe notie hebben van de politieke situatie, dan wel moeten kunnen stemmen.

G. Miedema Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden