nieuws29dinsdag

'Met wetswijziging kan gedwongen ontslag postbodes van tafel.' (FOTO ANP )

Wat is het toch vreemd dat het nog steeds zo stil blijft na een klein bericht in de krant dat in Amsterdam de Joodse gemeenschap zich om veiligheidsredenen genoodzaakt voelt om ’schuilkerken’ weer in te voeren. Wanneer het in plaats van een synagoge een moskee was geweest ergens in Limburg, was het land te klein geweest. Kennelijk moeten we er weer aan wennen dat Joden zich schuil moeten houden. Dit is hopelijk niet hoe het over een paar jaar in heel Nederland zal zijn. Wat een treurig vooruitzicht, een minderheid die zich bedreigd voelt en een volk dat vrijwel unaniem zwijgt uit angst.

H. Rippen Krimpen aan den IJssel

Duizenden fulltime postbodes dreigen hun baan te verliezen omdat er alleen nog werk zou zijn voor deeltijdpostbodes. Hoe zit dit?

Volgens Nederlandse wetgeving is TNT, de opvolger van de PTT, verplicht om iedere dag ieder Nederlands adres minstens eenmaal aan te doen. Het is TNT dus niet geoorloofd post twee of drie dagen op te sparen om het pas dan te bezorgen. Als de wetgeving zou worden aangepast en TNT slechts eens per twee of drie dagen ieder adres eenmaal zou moeten aandoen, is het gedwongen ontslag van duizenden postbodes in één keer van tafel. Het wrange is dat de concurrenten van TNT wél post mogen opsparen.

Met het oog op eerlijke concurrentie en het behoud van duizenden banen bij TNT moet de gedateerde wet die TNT tot dagelijkse postbezorging op elk adres verplicht, op de kortst mogelijke termijn worden aangepast naar verplichte bezorging om de twee à drie dagen.

Henk van der Velden, voormalig postbode Utrecht

Met belangstelling lees ik dagelijks de taalrubriek van Jaap de Berg . Misschien moet hij ook maar eens een bijdrage schrijven over voetbalverslaggeving. Zo hoorde ik hoe bij het laatste spel van de Franse ploeg een van de spelers met een rode kaart van het veld werd gestuurd. „Nu zijn er nog tien haantjes”, zei de commentator. Maar even later werd van deze tien vermeld, dat ze ’rondrennen alsof ze van de leg zijn’. Wel heel bijzondere haantjes!

Bart Versteegen Voorhout

Historicus Pieter Offermans beschreef zaterdag (Letter & Geest) hoe moeizaam Limburg de afgelopen twee eeuwen onderdeel van Nederland is geworden.

Dat werkt nu nog door, inderdaad. Dat een op de vier Limburgers kiest voor een partij met anti-immigratie standpunten was voor mij zowel een schok als een bevestiging van mijn gevoel dat ik als Hollander in Maastricht tot een minderheid behoor.

Daar waar zelfs de stap van dialect spreken naar ABN niet wordt gezet, ten behoeve van de communicatie is de sprong naar een buitenlander echt te groot.

In Limburg geldt vooral de onderlinge provinciale identiteit: zie een bordje naast de voordeurbel met daarop de tekst: ’Hei woene Mestrichteneere’. Dat gaat gepaard met het aandikken van zowel het eigen ’anders zijn’ als het anders zijn van anderen.

Zo wordt het nooit wat met de integratie van minderheden. Men heeft er in Limburg niet alleen geen fiducie in, men wil het niet, men weigert het.

Twee Limburgers op een kussen, daar komt niemand tussen.

Elfriede Schropp Maastricht

Begrijp ik nou goed uit het betoog van Johan van der Gronden, directeur van het Wereld Natuurfonds (Podium, 17 juni) dat alle auto’s in Spanje uitgerust zijn met zeilen, zodat ze op dagen met veel wind 40 procent minder brandstof gebruiken? Of past hij het gebruikelijke rookgordijn toe van de promotors van duurzame energie, door net te doen alsof het elektriciteitsgebruik gelijk is aan het energiegebruik?

Van der Gronden stelt dat nieuwe kerncentrales helemaal niet nodig zijn. Hij noemt Spanje waar ’op winderige dagen al tot 40 procent van de totale energiebehoefte uit de wind wordt gehaald’.

Helaas bedraagt het elektricteitsgebruik in Spanje maar 12 procent van het totale energiegebruik. En het waait lang niet altijd hard, dus het netto-effect is dat minder dan 2 procent van het energiegebruik in Spanje windenergie is. De oplossing voor het CO2-probleem is dus zeker niet een paar windmolens erbij zoals de WNF-directeur suggereert.

Wanneer wordt nou eindelijk eens erkend dat we álle zeilen bij moeten zetten? Dus windenergie, zonne-energie, waterkracht en geothermische energie maar ook kernenergie en CO2-opslag?

R.K. Mulder Hengelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden