nieuws28vrijdag

Cohen en Balkenende tijdens het Carré-debat. (FOTO EPA)

Kleine zaken ook belangrijk

Wat een heerlijk relativerend stuk van Ibrahim Selman: Stofzuigen voor Ozzy (Letter & Geest, 22 mei). Fijn, dat zo iets in de krant komt. Grote zaken zijn niet alleen belangrijk. Zo werk ik met plezier in mijn volkstuin, heerlijke plek. Veel groen, vogels en vissen en medetuinders van allerlei pluimage. Onkruid wieden, oogsten, het geeft me voldoening, en het tempo van de natuur is traag.

Elza van Staaveren Koog a.d. Zaan

Naarmate het aantal televisiedebatten en de besprekingen daarvan vordert, bekruipt me steeds meer het gevoel dat je als politicus scoort als je leuke oneliners hebt of je soepeltjes als een conferencier beweegt over het podium.

Jammer dat een politicus met visie daarin ondersneeuwt en ondergewaardeerd wordt.

Brigitte Snoeks Heemstede

Rutte verweet in het Carré-debat Balkenende van het CDA met woekerpolissen langs de deuren te lopen. Een gotspe, want woekerpolissen komen uit de portefeuille van het neo-liberalisme van de VVD.

H.W. de Boer Amsterdam-ZO

De berichtgeving over ’het’ nieuws lijkt onderdeel van een dagelijkse wederkerende hype. Neem het verslag over de mediadebatten in verband met de naderende Kamerverkiezingen: het informeren van de toehoorder en kijker gaat evenzo gemakkelijk over de nieuwsfeiten als over de politieke voorkeuren van de brenger van het nieuws.

Feit en voorkeur raken zo onontwarbaar verknoopt. En dat gaat zo maar unverfroren door, zodat de radioluisteraar maar in arrenmoede afstemt op Radio 4 (of één van de buitenlandse klassiekemuziekzenders)! Inderdaad: het is ’kip’- of ’kattenvoer’, zoals de laatst vernomen reclameslogan luidt die ik hoorde.

Intussen word ik ’knettergek’ – of mag dat na Wilders ook al niet meer? – van alle vooringenomen journalistieke ’uitlegkunde’. Wij zijn dolgedraaid, maar weten we het ook?

P.J. Uitermark Rijswijk

Het artikel ’Toegang tot anticonceptie is voor ieder een mensenrecht’ van Douwe Verkuyl (Podium, 20 mei) is mij uit het hart gegrepen. Al meer dan vijftig jaar vrees ik de ondergang van de mensheid door haar onverantwoorde groei. Zeker in Nederland en zeker ook mondiaal.

De Club van tien miljoen ijvert al sinds lang om het taboe dat op de vrijheid van voortplanting staat te doorbreken.

De mensheid vernietigt haar biotoop, door haar groei en – dit geldt voor een deel – door haar onverantwoorde consumptiegedrag.

Ik hoop dat het stuk van Verkuyl tot een algemene discussie zal leiden. Er komt een moment, nu, dat onze biotoop belangrijker is dan de mensheid. Wij moeten weer beseffen dat we deel zijn van de natuur.

W.L. van Oorschot Landsmeer

Kanttekening bij de rubriek Opvoedvraag van dinsdag; ’Blijven aanbieden, die bloemkool’. Alle koolsoorten, zoals spruitjes, rode kool, boerenkool, maar ook bloemkool en broccoli bevatten zwavel, weet Midas Dekkers. Daardoor ontstaat die doordringende lucht wanneer je een koolsoort kookt. Leg er maar eens een zilveren lepel bij in de pan: die wordt zwart door de zwavel.

Kinderen reageren slecht op zwavel in hun darmen en krijgen er kramp van. Daar groeien ze overheen naarmate ze ouder worden. Intussen is het in mijn ogen bijna kindermishandeling om kinderen te dwingen iets te eten dat helemaal niet zo gezond voor ze is, zoals ’zwavelgroenten’. Er blijven genoeg andere dingen over, die ze wel verdragen. Ik zou zeggen: verdiep je erin. Midas Dekkers is een hele goede bron om te raadplegen.

Ilse Hesp Hillegom

De hypotheekrenteaftrek is een grote vergissing, dat is duidelijk. Er is maar één vraag die er toe doet: hoe komen we er van af?

Aan de andere kant lijkt het wel of sommige politici tegenwoordig in een andere werkelijkheid leven. Ik hoor argumenten ter verdediging die ronduit potsierlijk lijken, maar dat niet zijn als je je realiseert dat het gaat om een strijd tussen verschillende belangen en belanghebbers. De machtigste wint.

Maar waarom kunnen kiezers en politici niet boven zichzelf uitstijgen en doen wat goed en nodig is?

Je wordt er toch moedeloos van. Dit is nou Nederland. Het gaat om het kleine eigenbelang en wordt afgerekend in harde euro’s.

A.F. Corneille Ede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden